Κίνα-Αυστραλία: Τεταμένες οι εμπορικές σχέσεις

Κίνα-Αυστραλία: Τεταμένες οι εμπορικές σχέσεις

502
Κίνα-Αυστραλία: Τεταμένες οι εμπορικές σχέσεις

Σε διαρκή επιδείνωση βρίσκονται οι σχέσεις μεταξύ Αυστραλίας και Κίνας έπειτα από διαφωνίες για την πραγματική προέλευση του κορονοϊού. Η Αυστραλία και οι ΗΠΑ κατηγορούν την Κίνα για την προέλευση και την εξάπλωση του Covid-19 και κάνουν λόγο για ελλιπή πληροφόρηση από τις κινεζικές αρχές, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα την έντονη αντίδραση από το Πεκίνο.

Οι εντάσεις φαίνεται να έχουν επηρεάσει τις εμπορικές συναλλαγές των δύο χωρών, με την Κίνα να επιβάλει δασμούς της τάξεως του 80% και παραπάνω στις εισαγωγές αυστραλιανού κριθαριού. Επιπλέον, ανησυχητικά είναι τα νέα για όσους ασχολούνται με τον τομέα της ενέργειας, καθώς οι Κινέζοι έμποροι αναφέρουν ότι η Κίνα έχει ξεκινήσει να παρεμποδίζει εξ ολοκλήρου τις εισαγωγές αυστραλιανού άνθρακα, έπειτα από αναβολές στις εισαγωγές βοδινού κρέατος και της επιβολής αυστηρότερων τελωνειακών ελέγχων στις εισαγωγές κρασιού.

Αν και αμφότερες οι κυβερνήσεις επιμένουν στο ότι οι δασμοί δεν αποτελούν την προαναγγελία εμπορικού πολέμου, οι σχέσεις μεταξύ Αυστραλίας και Κίνας έχουν ξαναδοκιμαστεί στο παρελθόν, με το εμπόριο του άνθρακα να βρίσκεται στη μέση των πολιτικών διαφορών των δύο χωρών.

Η περαιτέρω επιδείνωση των σχέσεων Αυστραλίας και Κίνας μπορεί, μεταξύ άλλων, να επηρεάσει αρνητικά και το εμπόριο σιδηρομεταλλεύματος. Το σιδηρομετάλλευμα αποτελεί το νούμερο ένα προϊόν εξαγωγής της Αυστραλίας προς την Κίνα, με τα συνολικά έσοδα του αυστραλιανού κράτους να ανέρχονται σε $54,5 δισ. το 2019.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.