Λιμάνι Γένοβας: Οι συνδυασμένες μεταφορές στο μικροσκόπιο

Λιμάνι Γένοβας: Οι συνδυασμένες μεταφορές στο μικροσκόπιο

230
Λιμάνι Γένοβας: Οι συνδυασμένες μεταφορές στο μικροσκόπιο

H Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε πρόσφατα, σύμφωνα πάντα με τους κανόνες κρατικής ενίσχυσης της ΕΕ, την παροχή οικονομικής βοήθειας από την ιταλική κυβέρνηση, που σκοπό έχει τη μετατόπιση της εμπορευματικής κίνησης από το οδικό στο σιδηροδρομικό δίκτυο πέριξ του λιμένα της Γένοβας.

Το οδικό και σιδηροδρομικό δίκτυο υποδομών από και προς το λιμάνι της Γένοβας έχει επηρεαστεί σημαντικά από την κατάρρευση της οδογέφυρας Morandi τον Αύγουστο του 2018. Τα μέτρα αυτά της ιταλικής κυβέρνησης, συνολικού προϋπολογισμού 9 εκατ. ευρώ, προσβλέπουν στη διατήρηση ή στην αύξηση του μεριδίου του σιδηροδρόμου για τη μεταφορά εμπορευμάτων από και προς το λιμάνι. Ουσιαστικά, το πακέτο στήριξης θα έχει τη μορφή επιδοτήσεων σε εταιρείες logistics και συνδυασμένων μεταφορών, προκειμένου αυτές να ενθαρρυνθούν να χρησιμοποιούν το σιδηροδρομικό δίκτυο και συνεπώς να περιοριστεί σταδιακά ο αντίκτυπος της κατάρρευσης της οδογέφυρας στην εμπορευματική κίνηση του λιμένα της Γένοβας.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκρινε ότι τα μέτρα στήριξης της ιταλικής κυβέρνησης έχουν θετικό πρόσημο για το περιβάλλον, δεδομένου ότι ενθαρρύνεται η μεταφορά μέσω σιδηροδρόμου, που είναι λιγότερο ρυπογόνα για το περιβάλλον, ενώ την ίδια ώρα περιορίζεται η συμφόρηση στο οδικό δίκτυο.

Τέλος, να σημειωθεί ότι το πακέτο αυτό με τη μορφή επιδοτήσεων θα «τρέχει» έως τα τέλη του 2020.

Φωτό: Paolo Trabattoni/ Pixabay

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.