Πτώση της ζήτησης για ναυτιλιακά καύσιμα

Πτώση της ζήτησης για ναυτιλιακά καύσιμα

243
Πτώση της ζήτησης για ναυτιλιακά καύσιμα

Η International Energy Agency (ΙΕΑ) σε report της την Πέμπτη 14 Μαΐου εκτίμησε ότι η ζήτηση ναυτιλιακών καυσίμων θα μειωθεί κατά 8% το β΄ τρίμηνο λόγω Covid-19. Ειδικότερα σημείωσε ότι η ζήτηση καυσίμων από τη βιομηχανία της κρουαζιέρας θα μειωθεί κατά 90%, ενώ από αυτή των containerships κατά 12% και από τα bulkers μόλις 2%. Όσον αφορά τα δεξαμενόπλοια και τα chemical tankers, η ζήτηση για ναυτιλιακά καύσιμα δεν θα σημειώσει αξιοσημείωτη πτώση, κατά την ΙΕΑ. Η βιομηχανία της κρουαζιέρας, που αντιπροσωπεύσει το 6% της παγκόσμιας ζήτησης ναυτιλιακών καυσίμων, αναμένεται να βιώσει μερική ανάκαμψη το Q3 του 2020, με την πτώση της ζήτησης για καύσιμα να κινείται στο 60% το Q4.

Τα πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων ταξιδεύουν όλο και περισσότερο χωρίς φορτίο λόγω του lockdown στην Κίνα από τον Ιανουάριο και στον υπόλοιπο κόσμο από τα μέσα Μαρτίου. Σύμφωνα με την BΙΜCO, 2,2 εκατ. TEUs «χάθηκαν» τον Απρίλιο, ενώ η Maersk ανέφερε ότι η κατανάλωση καυσίμων της μειώθηκε κατά 7,4% το Q1.

Η πτώση της ζήτησης για καύσιμα από τα bulkers αναμένεται να φτάσει στο 2% το Q3, ενώ για το Q4 αναμένεται ανάκαμψη στα ίδια επίπεδα με το αντίστοιχο διάστημα του 2019.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.