Κρουαζιέρα: Τι επιφυλάσσει το μέλλον;

Κρουαζιέρα: Τι επιφυλάσσει το μέλλον;

492
Κρουαζιέρα: Τι επιφυλάσσει το μέλλον;

Σύμφωνα με ανάλυση της VesselsValue, ο παγκόσμιος στόλος κρουαζιέρας εκτιμάται ότι θα βιώσει αύξηση κατά 20% τα επόμενα τρία χρόνια. Πιο συγκεκριμένα, 104 νεότευκτα κρουαζιερόπλοια εκτιμάται ότι θα παραδοθούν στους ιδιοκτήτες τους τα επόμενα οκτώ χρόνια, με 78 από αυτά να αναμένεται να βρίσκονται στο νερό ήδη από το 2024.

Παράλληλα, η ικανότητα μεταφοράς επιβατών από τον παγκόσμιο στόλο των πλοίων κρουαζιέρας αναμένεται να ξεπεράσει το ένα εκατομμύριο. Όλα αυτά βέβαια δεν μπορούν να θεωρηθούν δεδομένα, καθώς ο κορονοϊός συνεχίζει να επηρεάζει το διεθνές ναυτιλιακό γίγνεσθαι και οποιεσδήποτε καθυστερήσεις και ακυρώσεις δεν θα προκαλέσουν έκπληξη. Επίσης, ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στην αποφυγή υπερπροσφοράς με την έλευση των καινούργιων πλοίων, σε περίπτωση που η ζήτηση δεν ανακάμψει με τους επιθυμητούς ρυθμούς.

Σε βραχυπρόθεσμο χρονικό ορίζοντα, με τις δραστηριότητες στον τομέα της κρουαζιέρας να έχουν μειωθεί κατά 50% από τον Ιανουάριο του 2020, οι εταιρείες του κλάδου θα προβούν στην πώληση εισιτηρίων σε τιμές οι οποίες δεν θα είναι επαρκείς για την κάλυψη των λειτουργικών τους εξόδων.

Μεγάλο «χτύπημα» έχουν δεχτεί και οι τιμές των second hand κρουαζιερόπλοιων. Ειδικότερα, η μεταπωλητική αξία των mega second hand κρουαζιερόπλοιων, ναυπηγημένων το 2020, έχει πέσει κατά 4,3%, από $1 δισ. στα $994 εκατ. Για τα αντίστοιχα κρουαζιερόπλοια που ναυπηγήθηκαν το 2010, οι τιμές τους βίωσαν πτώση 8%. Τέλος, η συνολική αξία του υφιστάμενου στόλου κρουαζιερόπλοιων έχει μειωθεί κατά 6% ή κατά $6 δισ.

Φωτό: Andrey_Lesya/Pixabay

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.