Πότε θα ανακάμψει η ζήτηση για πετρέλαιο

Πότε θα ανακάμψει η ζήτηση για πετρέλαιο

454
Πότε θα ανακάμψει η ζήτηση για πετρέλαιο

Ανήσυχοι μοιάζουν οι παγκόσμιοι πετρελαϊκοί κολοσσοί για την πορεία της ζήτησης για μαύρο χρυσό, καθώς η κρίση του κορονοϊού αλλάζει άρδην τα δεδομένα.

Η πανδημία έχει μεταβάλει δραματικά τον τρόπο ζωής των ανθρώπων ανά την υφήλιο και έχει δημιουργήσει ένα πέπλο αβεβαιότητας για την παγκόσμια πετρελαιοβιομηχανία, με κύκλους της αγοράς να εκφράζουν τις ανησυχίες τους για το κατά πόσο ή/και πόσο σύντομα θα επιστρέψει η ζήτηση στα προ κορονοϊού επίπεδα.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στους Financial Times ο CEO της BP, Bernard Looney, τόνισε πως δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι, με το πέρας της πανδημίας, η ζήτηση θα επιστρέψει σε κανονικά επίπεδα, μετά την κατάρρευση που παρατηρείται λόγω του Covid-19.

O κ. Looney έρχεται να προστεθεί στους επικεφαλής άλλων μεγάλων πετρελαϊκών εταιρειών, οι οποίοι ανοικτά πλέον θεωρούν ότι η ζήτηση δεν θα επανέλθει σύντομα στα επίπεδα των 100 εκατ. βαρελιών/ημέρα.

Τον προηγούμενο μήνα, μάλιστα, ο CEO της Shell, Ben van Beurden, σημείωσε, με αφορμή την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων της εταιρείας, ότι «η υπάρχουσα κρίση είναι κρίση αβεβαιότητας» και πρόσθεσε ότι βιώνουμε μια «καταστροφή» της ζήτησης για πετρέλαιο, η οποία είναι άγνωστο πότε θα σταματήσει.

Με την πανδημική κρίση να έχει οδηγήσει σε κατάρρευση της ζήτησης, η BP, η Shell και άλλοι oil majors, όπως η Eni και η Τοtal, έχουν στραφεί στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, και μάλιστα έχουν δεσμευτεί για ενεργειακή ουδετερότητα έως το 2050 ή καινωρίτερα.

Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.