Οικονομία και κρούσματα Covid-19: Μια αντιστρόφως ανάλογη σχέση

Οικονομία και κρούσματα Covid-19: Μια αντιστρόφως ανάλογη σχέση

126
Οικονομία και κρούσματα Covid-19: Μια αντιστρόφως ανάλογη σχέση

Tην περασμένη εβδομάδα (11-15/05), δημοσιοποιήθηκαν στις ΗΠΑ κάποια μακροοικονομικά δεδομένα, τα οποία ήρθαν να υπενθυμίσουν σε όλους τις υγειονομικές αλλά και οικονομικές επιπτώσεις του Covid-19. Η ανεργία στη χώρα άγγιξε το 14,7% τον Απρίλιο, ενώ η βιομηχανική παραγωγή υποχώρησε κατά 11,2%, όταν τον Μάρτιο οι απώλειες δεν ξεπερνούσαν το 4,5%. Πρόκειται μάλιστα για τη μεγαλύτερη μηνιαία πτώση της βιομηχανικής παραγωγής από το 1919, οπότε και ξεκίνησε η καταγραφή τέτοιων δεδομένων. Με το ενδεχόμενο ενός δεύτερου κύματος του ιού σε Νότια Κορέα και Γερμανία να είναι αρκετά πιθανό, οι χρηματιστηριακές αγορές δοκιμάστηκαν και έχασαν κάποια από τα κέρδη τους το τελευταίο χρονικό διάστημα.

Ο ρυθμός ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομικής δραστηριότητας θα εξαρτηθεί εν πολλοίς από την εξέλιξη της πανδημίας. Το τελευταίο διάστημα, η αύξηση του αριθμού των νέων κρουσμάτων έχει επιβραδυνθεί σε πολλά μέρη του κόσμου, εξέλιξη που ενθαρρύνει πολλές κυβερνήσεις να άρουν τα μέτρα περιορισμού των μετακινήσεων. Σαφώς και οι επιπτώσεις της πανδημίας θα μας συνοδεύουν για αρκετό χρονικό διάστημα, ωστόσο διαφαίνεται ότι η κατάσταση βελτιώνεται.

Στην Αγγλία, τα μέτρα έχουν χαλαρώσει εν μέρει, κυρίως σε ό,τι αφορά τη σωματική άσκηση, ενώ δεν συμβαίνει το ίδιο σε Σκωτία, Ουαλία και Βόρεια Ιρλανδία, όπου οι κάτοικοι παραμένουν σε καραντίνα. Η προσπάθεια της κυβέρνησης για μια κοινή πολιτική στο Ηνωμένο Βασίλειο ενάντια στον Covid-19 έπεσε στο κενό. Παράλληλα, εντός Αγγλίας, παρατηρούνται κατά τόπους διαφορετικές πολιτικές ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας (για παράδειγμα, το Λονδίνο, όπου η εξάπλωση του ιού έλαβε δραματικές διαστάσεις το πρώτο διάστημα, φαίνεται να βιώνει μια επιβράδυνση του ρυθμού εμφάνισης νέων κρουσμάτων).

Στο παρασκήνιο, παραμένουν σε εξέλιξη οι συνομιλίες για το Brexit, που είχαν παγώσει ξανά, αυτή τη φορά λόγω του κορονοϊού. Οι εκκλήσεις για παράταση των διαπραγματεύσεων πέφτουν στο κενό, με την κυβέρνηση να είναι αποφασισμένη να προχωρήσει με το σχέδιό της ανεξαρτήτως αποτελέσματος. Η παγκόσμια τάση για μεγαλύτερη αυτάρκεια καθώς βγαίνουμε από αυτή την κρίση ίσως αποτελέσει ένα ισχυρό χαρτί για την κυβέρνηση, που διαπραγματεύεται την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ.

Φωτό: Christian Battaglia/Unsplash

ΠΗΓΗ: QUILTER CHEVIOT

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.