Ιαπωνική συνεργασία για την αυτονομία των πλοίων

Ιαπωνική συνεργασία για την αυτονομία των πλοίων

179
Ιαπωνική συνεργασία για την αυτονομία των πλοίων

H ΝΥΚ Line και η MTI Co. Ltd. έλαβαν από τον ιαπωνικό νηογνώμονα Class NK Έγκριση επί της Αρχής (Approval in Principle ‒ AiP) για ένα πλαίσιο ανάπτυξης αυτόνομων πλοίων που φέρει την ονομασία «APExS».

Πρόκειται μάλιστα για το πρώτο τέτοιο πλαίσιο ανάπτυξης αυτόνομων πλοίων που λαμβάνει έγκριση στην Ιαπωνία. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΝΥΚ, με βάση το εν λόγω πλαίσιο, ο ιαπωνικός κολοσσός θα ενισχύσει τη συνεργασία του με εγχώριους και διεθνείς εταίρους για την ανάπτυξη τεχνολογιών αυτόνομων πλοίων που θα συμβάλουν σε προηγμένες και ασφαλείς λειτουργίες.

Ο Class NK έχει εμπλακεί σε διάφορα projects και εργάζεται διαρκώς για την ανάπτυξη απαραίτητων προδιαγραφών ασφαλείας, προκειμένου να υποστηρίξει και να εφαρμόσει αυτόνομες λειτουργίες για πλοία. Μάλιστα τον περασμένο Ιανουάριο ο νηογνώμονας εξέδωσε τις «Κατευθυντήριες γραμμές για αυτοματοποιημένη/αυτόνομη λειτουργία πλοίων», που σκοπό έχουν να συμπεριληφθούν οι απαιτήσεις που αφορούν τον σχεδιασμό, την ανάπτυξη, την εγκατάσταση και τη συντήρηση των αυτοματοποιημένων συστημάτων κατά τη λειτουργία τους.

Υπενθυμίζεται, τέλος, ότι η ΝΥΚ πραγματοποίησε πέρυσι την πρώτη παγκοσμίως δοκιμή αυτόνομων πλοίων (MASS) για το πλοίο μεταφοράς αυτοκινήτων και φορτηγών (PCTC) «Ιris Leader», σύμφωνα με τις ενδιάμεσες κατευθυντήριες γραμμές του ΙΜΟ για τις δοκιμές ΜΑSS.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.