Σε οδυνηρή κατάσταση η αεροπορική βιομηχανία – χιλιάδες απολύσεις εργαζομένων

Σε οδυνηρή κατάσταση η αεροπορική βιομηχανία – χιλιάδες απολύσεις εργαζομένων

596
Σε οδυνηρή κατάσταση η αεροπορική βιομηχανία – χιλιάδες απολύσεις εργαζομένων

Κατά χιλιάδες έρχονται οι απολύσεις στις αεροπορικές εταιρείες, λόγω της κατάρρευσης των δραστηριοτήτων τους εξαιτίας της πανδημίας του νέου κορονοϊού. Η μεγαλύτερη καναδική αεροπορική εταιρεία Air Canada αλλά και η LATAM Airlines, η μεγαλύτερη της περιφέρειας της Λατινικής Αμερικής ανακοίνωσαν την μείωση του προσωπικού τους.

Η Air Canada, η οποία έχει μειώσει τις πτήσεις της κατά 95% λόγω του κλεισίματος των συνόρων και των περιοριστικών μέτρων που έχουν επιβληθεί, αποφάσισε να μειώσει το εργατικό της δυναμικό “από 50 ως 60%”, όπως αναφέρει η ίδια σε ανακοίνωσή της.

Η εταιρεία, η οποία απασχολεί περίπου 38.000 εργαζομένους, διευκρίνισε ότι δεν προβλέπει ότι θα υπάρξει μια επιστροφή στην φυσιολογική της λειτουργία σύντομα.

«Ως εκ τούτου πήραμε σήμερα την πολύ επώδυνη απόφαση να μειώσουμε τις δραστηριότητές μας βάσει των προβλέψεων, το οποίο σημαίνει δυστυχώς μια μείωση του εργατικού μας δυναμικού από 50-60%», δηλαδή κατά τουλάχιστον 19.000 ανθρώπους.

Το σημερινό εργατικό δυναμικό της εταιρείας επιτρέπει την εκτέλεση περίπου 1.500 πτήσεων ημερησίως από 258 αεροπλάνα.

Στα τέλη του Μαρτίου η εταιρεία που έχει έδρα στο Μόντρεαλ είχε θέσει σε προσωρινή ανεργία περισσότερους από 16.500 εργαζόμενούς της, προτού ανακοινώσει στις αρχές Απριλίου ότι εξέταζε να τους επαναπροσλάβει χάρη σε ένα πρόγραμμα επιδότησης των μισθών που έθεσε σε εφαρμογή η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Τζάστιν Τριντό. Το πρόγραμμα αυτό παρατάθηκε ως τα τέλη Αυγούστου.

Η Air Canada έχει αναστείλει τις περισσότερες διεθνείς πτήσεις της, συμπεριλαμβανομένων αυτών προς τις ΗΠΑ μετά την ανακοίνωση για το προσωρινό κλείσιμο των συνόρων μεταξύ της χώρας αυτής και του Καναδά για να αποτραπεί η εξάπλωση του νέου κορονοϊού. Η καναδική εταιρεία συνεχίζει να εξυπηρετεί το σύνολο του Καναδά, αλλά σε μειωμένο αριθμό αεροδρομίων

Την ίδια ώρα, η LATAM Airlines, η μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία στην Νότια Αμερική, ανακοίνωσε ότι θα καταργήσει 1.400 θέσεις εργασίας στη Χιλή, στην Κολομβία, στον Ισημερινό και στο Περού, εξαιτίας του δραστικού περιορισμού των πτήσεών της εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού.

Η LATAM, η οποία έχει την έδρα της στο Σαντιάγο, επιβεβαίωσε ότι θα προχωρήσει στην απόλυση περίπου του 3% του εργατικού δυναμικού της. Είναι ο πρώτος αερομεταφορέας στη Λατινική Αμερική που ανακοινώνει απολύσεις.

«Δυστυχώς, οι επιπτώσεις της [ασθένειας] COVID-19 είναι σοβαρές και καθιστούν αναπόφευκτη τη μείωση του μεγέθους του ομίλου LATAM για να εξασφαλιστεί η μεσοπρόθεσμη επιβίωσή του», ανέφερε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Ρομπέρτο Άλβο, σύμφωνα με ανακοίνωση των υπηρεσιών του, κάνοντας λόγο για «δύσκολη» απόφαση.

Αρκετές άλλες αεροπορικές εταιρείες της περιοχής έχουν πάψει να καταβάλλουν μισθούς στους εργαζομένους τους χωρίς τυπικά να τους έχουν απολύσει. Η Azul SA, η τρίτη σε μέγεθος αεροπορική εταιρεία της Βραζιλίας, έχει θέσει περί το 78% των εργαζομένων της σε άδεια άνευ αποδοχών. Οι μεγαλύτερες ανταγωνίστριές της Gol Linhas Aereas Inteligentes και Avianca δεν καταβάλλουν μισθούς σε περίπου τους μισούς εργαζομένους τους.

Η LATAM είχε ήδη μειώσει τους μισθούς των περίπου 43.000 εργαζομένων της στο μισό.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.