Tα funds γυρίζουν την πλάτη στον άνθρακα

Tα funds γυρίζουν την πλάτη στον άνθρακα

177
Tα funds γυρίζουν την πλάτη στον άνθρακα

To κρατικό επενδυτικό fund της Νορβηγίας ανακοίνωσε την Τετάρτη 13 Μαΐου ότι θα εξαιρεί πλέον από τις επενδύσεις του τις εταιρείες Glencore, Anglo American, RWE, Sasol και AGL Energy λόγω της χρήσης και παραγωγής άνθρακα.

Τον Ιούνιο του 2019, το Κοινοβούλιο της Νορβηγίας αποφάσισε ότι το κρατικό fund δεν θα επενδύει σε εταιρείες που εξορύσσουν περισσότερο από 20 εκατ. τόνους άνθρακα ετησίως ή παράγουν ενέργεια μέσω άνθρακα περισσότερη από 10 GW.

Στο πλαίσιο αυτό, το fund είναι πιθανό να εξαιρέσει στο μέλλον και άλλες εταιρείες, όπως η BHP, η Uniper, η Enel και η Vistra Energy, σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι αποκλίνουν από τα όρια εξόρυξης και παραγωγής άνθρακα που έχει θεσπίσει το νορβηγικό Κοινοβούλιο.

Μάλιστα η απόφαση του Κοινοβουλίου το περασμένο καλοκαίρι έχει αυστηροποιήσει το υπάρχον πλαίσιο, σύμφωνα με το οποίο το fund δεν επενδύει σε εταιρείες που τα έσοδά τους παράγονται κατά παραπάνω από 30% από δραστηριότητες εξόρυξης άνθρακα.

Φωτό:  Markus Distelrath/Pixabay

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.