Επίπεδα-ρεκόρ για τους παροπλισμούς πλοίων;

Επίπεδα-ρεκόρ για τους παροπλισμούς πλοίων;

2191
Επίπεδα-ρεκόρ για τους παροπλισμούς πλοίων;

Η εξάπλωση του Covid-19 έχει οδηγήσει τους πλοιοκτήτες στη λήψη ποικίλων μέτρων για τον έλεγχο του λειτουργικού κόστους. Πολλοί από αυτούς ήδη εξετάζουν το ενδεχόμενο παροπλισμού (lay-up) μεγάλου μέρους του στόλου τους.

Σε πρόσφατο report του, ο νηογνώμονας Lloyd’s Register ανέφερε ότι κατά κύριο λόγο τα πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, καθώς και τα επιβατηγά πλοία και τα κρουαζιερόπλοια, είναι αυτά που προς το παρόν έχουν παροπλιστεί, με τους αριθμούς να θυμίζουν την παγκόσμια οικονομική κρίση του 2008-2009.

Σύμφωνα με τον Lloyd’s Register, πλοιοκτήτες containerships και επιβατηγών πλοίων εξετάζουν το ενδεχόμενο παροπλισμού μέρους του στόλου τους του τύπου hot-lay-up (διαδικασία παροπλισμού κατά την οποία το πλοίο μπορεί να επιστρέψει στην ενεργό δράση σε διάστημα 1-7 ημερών).

Το αν οι παροπλισμοί έχουν πλέον ξεπεράσει τον αντίστοιχο αριθμό του 2009 παραμένει αβέβαιο, καθώς οι πλοιοκτήτες δεν επιβεβαιώνουν άμεσα την κατάσταση των πλοίων τους, αναφέρεται στο report. Δεδομένο όμως θα πρέπει να θεωρείται ότι οι παροπλισμοί αρκετών πλοίων θα αποτελέσουν χαρακτηριστικό της ναυτιλιακής βιομηχανίας το 2020 λόγω της πανδημίας.

Φωτό: Kavya N.M/Unsplash

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.