Η οικονομία στη μετά Covid-19 εποχή

Η οικονομία στη μετά Covid-19 εποχή

269
Η οικονομία στη μετά Covid-19 εποχή

Παρά το sell-off που παρατηρήθηκε την τελευταία ημέρα του Απριλίου, στο σύνολό του ο προηγούμενος μήνας ήταν ένας από τους πιο ισχυρούς για τις παγκόσμιες κεφαλαιαγορές εδώ και πολλά χρόνια. Ιδιαίτερα οι αμερικανικές μετοχές ελάχιστα απείχαν από τις καλύτερες επιδόσεις τους από το 1974. Συνεπώς οι χρηματιστηριακές αγορές κινήθηκαν αρκετά μακριά από την περιοχή του bear market (είναι η αγορά στην οποία οι τιμές των μετοχών ή άλλων επενδυτικών εργαλείων υποχωρούν ή αναμένεται ότι θα υποχωρήσουν κατά παραπάνω από 20%). Σε ό,τι αφορά τις αμερικανικές αγορές, από αρχές του έτους, αυτές σημειώνουν απώλειες 10%.

Τα θετικά νέα έρχονται από την εξέλιξη του Covid-19, καθώς σε πολλές χώρες του κόσμου ο ρυθμός εξάπλωσης φθίνει και αίρονται σταδιακά τα μέτρα περιορισμού των μετακινήσεων. Σαφέστατα, όσο πιο γρήγορα αρθεί το lockdown, τόσο πιο γρήγορα θα επέλθει η κανονικότητα στην οικονομική δραστηριότητα. Απλό, αλλά όχι τόσο όσο δείχνει. Η οικονομική δυσπραγία αυτή τη στιγμή είναι άνευ προηγουμένου και ο ρυθμός με τον οποίο θα επανέλθει η οικονομική κανονικότητα έγκειται στο άνοιγμα των επιχειρήσεων, αφού πρώτα διασφαλιστεί η υγεία όλων.

Σαφώς υπάρχει και η ψυχολογική διάσταση για τους ιδιώτες. Πόσο σύντομα θα είναι σε θέση να ταξιδέψουν ξανά ή να πραγματοποιήσουν κοινωνικές επαφές; Θα χρειαστεί χρόνος και γι’ αυτά.

Στο μεταξύ, οι κεντρικές τράπεζες και οι κυβερνήσεις δαπανούν τρις για την εύρυθμη λειτουργία των αγορών και την οικονομική υποστήριξη επιχειρήσεων και ιδιωτών. Όλα αυτά είναι καλά, αλλά το ερώτημα που εγείρεται είναι πότε η ζήτηση θα επανέλθει σε κανονικά επίπεδα και πόσες επιχειρήσεις θα αντέξουν και σε τι βαθμό στον κυκεώνα της πανδημίας.

Πηγή: www.quiltercheviot.com

Φωτό: Neil Hall/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.