Επεκτείνεται το αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης

Επεκτείνεται το αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης

154
Επεκτείνεται το αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης

Η διαχειρίστρια εταιρεία του νέου αεροδρομίου της Κωνσταντινούπολης ανακοίνωσε την επέκτασή του, με τη δημιουργία ενός νέου διαδρόμου προσγείωσης/απογείωσης. Το αεροδρόμιο έχει ήδη υποβάλει αίτηση στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας της Τουρκίας για την απόκτηση ενός επιπλέον παράλληλου ανεξάρτητου αεροδιαδρόμου.

Ο νέος διάδρομος, σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρείας, θα είναι έτοιμος να τεθεί σε πλήρη λειτουργία από τις 18 Ιουνίου 2020. Με την ολοκλήρωση της κατασκευής του, το αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης θα καταστεί το πρώτο στην Τουρκία και το δεύτερο στην Ευρώπη, μετά το αεροδρόμιο Schiphol του Άμστερνταμ, που θα λειτουργεί με τρεις διαδρόμους.

Το αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης έχει σχεδιαστεί με σκοπό να εξυπηρετεί, όταν αναπτυχθεί πλήρως, 200 εκατ. επιβάτες ετησίως, καθιστώντας το το

μεγαλύτερο στον κόσμο. Η ύπαρξη ενός τρίτου διαδρόμου θεωρείται ζωτικής σημασίας για τη διαχείριση ενός τόσου μεγάλου αριθμού επιβατών και αποτέλεσε τον βασικό λόγο δημιουργίας του νέου αεροδρομίου, καθώς ήταν αδύνατη η προσθήκη ενός νέου διαδρόμου στο προηγούμενο αεροδρόμιο Ατατούρκ.

Ωστόσο, παρά τα μεγαλόπνοα σχέδια της Τουρκίας για το αεροδρόμιο, η εταιρεία που το διαχειρίζεται ανακοίνωσε ότι η επιβατική κίνηση, από τον Απρίλιο του 2019 που άνοιξε τις πύλες του μέχρι και τον Ιανουάριο του 2020 ανήλθε σε 55 εκατ. Ο αριθμός αυτός, αν και εντυπωσιακός, παραμένει χαμηλός σε σύγκριση με τις βλέψεις της γείτονος χώρας. Επιπλέον, γεννιούνται ερωτήματα για τη βιωσιμότητα του αεροδρομίου, κατόπιν των δυσοίωνων εξαιτίας της πανδημίας προβλέψεων για την αεροπορική βιομηχανία.

Φωτο: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.