Έντονη ανησυχία για ισχυρό πλήγμα στην πετρελαϊκή βιομηχανία της Νιγηρίας

Έντονη ανησυχία για ισχυρό πλήγμα στην πετρελαϊκή βιομηχανία της Νιγηρίας

232
Έντονη ανησυχία για ισχυρό πλήγμα στην πετρελαϊκή βιομηχανία της Νιγηρίας

Η Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου της Νιγηρίας (NNPC) ανακοίνωσε ότι θα καθυστερήσει να προβεί στη δημοσίευση των μελλοντικών της σχεδίων για τις εξαγωγές πετρελαίου, προκειμένου να ολοκληρώσει τις συζητήσεις της με άλλες πολυεθνικές πετρελαϊκές εταιρείες όσον αφορά τον τρόπο μείωσης της παραγωγής.

Οι επίσημες τιμές πώλησης (OSP) για το πετρέλαιο της Νιγηρίας, που συνήθως εκδίδονταν τη δεύτερη ή τρίτη εβδομάδα κάθε μήνα, δεν έχουν εκδοθεί ακόμη για τον μήνα Απρίλιο. Η παγκόσμια συμφωνία περιορισμού της παραγωγής του μαύρου χρυσού, που συμφωνήθηκε από τις χώρες του OPEC+, τίθεται σε ισχύ από την 1η Μαΐου.

Οι traders αναμένουν ότι οι OSPs του Μαΐου θα πέσουν κάτω από τα χαμηλά ρεκόρ του Απριλίου που δημοσίευσε η NNPC, ενώ αναφορές στο Reuters κάνουν λόγο για αναθεώρηση εκ μέρους της Νιγηρίας για τα πετρελαϊκά φορτία του Μαΐου. Παράλληλα, η χώρα θα πρέπει επίσης να μειώσει την παραγωγή της τον Ιούνιο, βάσει της συμφωνίας του OPEC+. «Μπορεί τα φορτία (σημ.: Απριλίου και Μαΐου) να καθυστερήσουν και τα νέα φορτία του Ιουνίου να είναι σχετικά λιγότερα», ανέφερε μία από τις πηγές.

Ο OPEC, η Ρωσία και άλλες πετρελαιοπαραγωγοί χώρες συμφώνησαν να μειώσουν τη συνδυασμένη παραγωγή τους κατά 9,7 εκατ. βαρέλια την ημέρα ή μειώνοντας την παραγωγή κατά περισσότερο από 20% η κάθε χώρα. Ο πρώτος γύρος της μείωσης προγραμματίζεται για τον Μάιο και τον Ιούνιο.

Η NNPC, η οποία δεν έχει ανακοινώσει καμία σχετική ειδοποίηση για καθυστερήσεις ή μειώσεις παραγωγής, αναμένεται να έρθει σε συζητήσεις για τις μειώσεις με εταιρείες που εργάζονται στη χώρα, συμπεριλαμβανομένων των Royal Dutch Shell, BP, Exxon Mobil, Eni και Chevron.

Ανώνυμη πηγή σε πετρελαϊκή εταιρεία που δραστηριοποιείται στη Νιγηρία ανέφερε, ωστόσο, ότι οι συζητήσεις βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη, σημειώνοντας ότι η συμφωνία για τις ακριβείς μειώσεις στις κατανομές παραγωγής για κάθε εταιρεία παρέμενε εμπόδιο.

Το αργό πετρέλαιο Brent, το σημείο αναφοράς έναντι του οποίου τελεί υπό διαπραγμάτευση το πετρέλαιο της Νιγηρίας στην παγκόσμια αγορά, βρέθηκε πρόσφατα στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο δεκαετιών.

Τουλάχιστον τρεις δωδεκάδες φορτίου αργού πετρελαίου της Νιγηρίας εξακολουθούν να είναι διαθέσιμες για εξαγωγή και τον Μάιο ενόσω η αφρικανική χώρα διαθέτει ελάχιστες υποδομές για εγχώρια αποθήκευση.

Ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου της NNPC, Mele Kyari, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η Νιγηρία έπρεπε να μειώσει την παραγωγή λόγω της περιορισμένης χωρητικότητας αποθήκευσης.

Επιπλέον, μεγάλες αγορές, όπως η Ευρώπη και η Ασία, απέρριψαν το αργό της Δυτικής Αφρικής υπέρ του πετρελαίου από παραγωγούς που βρίσκονται πιο κοντά σε αυτούς, μειώνοντας τους χρόνους αποστολής, εν μέσω αβεβαιότητας της αγοράς, αλλά και το κόστος μεταφοράς.

Φωτό: PxHere

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.