Βουτιά των εξαγωγών βοείου κρέατος της Αργεντινής προς ΕΕ και Κίνα

Βουτιά των εξαγωγών βοείου κρέατος της Αργεντινής προς ΕΕ και Κίνα

199
Βουτιά των εξαγωγών βοείου κρέατος της Αργεντινής προς ΕΕ και Κίνα

Σχεδόν στο μηδέν βρίσκονται οι εξαγωγές βοείου κρέατος της Αργεντινής προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, εν μέσω της πανδημίας του παγκόσμιου κορονοϊού. Οι πωλήσεις προς την Κίνα, τον κύριο αγοραστή κρέατος της λατινοαμερικανικής χώρας, μειώθηκαν κάτω από τα επίπεδα του 2019.

Οι φορτώσεις κρέατος από την Αργεντινή είχαν βρεθεί σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα τα τελευταία χρόνια, κυρίως λόγω της ζήτησης από την Κίνα, η οποία βοήθησε τη χώρα ώστε οι εξαγωγές κρέατος το 2019 να φτάσουν τα 3 δισ. δολάρια.

Οι εξαγωγές εκτοξεύτηκαν κατά 50% πέρυσι, σε 845.800 τόνους, καθώς η Κίνα αγόρασε περίπου τα τρία τέταρτα αυτού του όγκου, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία. Η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιπροσώπευε το 9% των πωλήσεων.

«Λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας, οι εξαγωγικές αγορές έχουν μειώσει πολλές από τις αγορές τους και είναι εξαιρετικά περιορισμένες», δήλωσε ο Mario Ravettino, πρόεδρος της κοινοπραξίας ABC των εξαγωγέων κρέατος της Αργεντινής, και συνέχισε σημειώνοντας ότι οι εξαγωγές προς την Κίνα τον Μάρτιο μειώθηκαν κατά 15% από τα επίπεδα του περασμένου έτους, όταν η Αργεντινή είχε στείλει τον ίδιο μήνα πέρσι περίπου 50.000 τόνους για να καλύψει την κινεζική ζήτηση.

Εκπρόσωποι της βιομηχανίας κρέατος της Αργεντινής αναφέρουν ότι στην ευρωπαϊκή αγορά, που σήμερα βρίσκεται στο επίκεντρο της πανδημίας, έχει σημειωθεί ακόμα μεγαλύτερη πτώση της ζήτησης, παραλύοντας ουσιαστικά τις εξαγωγές από τα λιμάνια της λατινοαμερικανικής χώρας προς την ευρωπαϊκή ήπειρο.

Φωτό: Mark Brake/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.