Eni: Πτώση 94% στα κέρδη της

Eni: Πτώση 94% στα κέρδη της

164
Eni: Πτώση 94% στα κέρδη της

Στον κυκεώνα του χάους που επικρατεί στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου φαίνεται πως βρίσκονται οι μεγάλοι παίκτες της βιομηχανίας.

Πρόσφατα η Eni SpA κατέγραψε 94% πτώση των κερδών της κατά το α΄ τρίμηνο του έτους, ενώ αναθεώρησε προς τα κάτω και τις εκτιμήσεις της για την παραγωγή, καθώς η πανδημία ουσιαστικά έχει παραλύσει τη ζήτηση. Πιο συγκεκριμένα, η ιταλικών συμφερόντων εταιρεία εκτιμά ότι φέτος θα παραγάγει 1,8 εκατ. βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου/ημέρα, όταν οι προηγούμενες εκτιμήσεις της έκαναν λόγο για παραγωγή 1,84 εκατ. βαρελιών ισοδύναμου πετρελαίου. Αναφορικά με τα οικονομικά της αποτελέσματα, κατέγραψε προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη $59 εκατ. έναντι $992 εκατ. το α΄ τρίμηνο του 2019, παρουσιάζοντας πτώση 94%.

Αναλυτές σημειώνουν ότι οι προοπτικές είναι απογοητευτικές και ότι η εν λόγω εκτίμηση της Eni για την παραγωγή δεν λαμβάνει υπόψη την αντίδραση της αγοράς στις περικοπές του OPEC+.

Οι πετρελαϊκές εταιρείες είναι αντιμέτωπες με την κατάρρευση της ζήτησης λόγω της πανδημίας και τα πολύ χαμηλά επίπεδα τιμών. To brent κατά μέσο όρο κινήθηκε στα $50,82/βαρέλι το α΄ τρίμηνο, 20% χαμηλότερα απ’ ό,τι έναν χρόνο πριν. Το τελευταίο διάστημα έχει υποχωρήσει σε χαμηλά 21ετίας και πρόσφατα οι τιμές στη Νέα Υόρκη κινήθηκαν σε αρνητικό έδαφος.

Από την ανακοίνωση της Eni προκύπτει ότι η εταιρεία εκτιμά ότι η ζήτηση για πετρέλαιο και φυσικό αέριο σταδιακά θα ενισχυθεί το β΄ εξάμηνο του έτους. Συνεπώς η τιμή του brent θα κινηθεί στα $45/βαρέλι το 2020 και στα $55/βαρέλι το 2021, κατά την Eni. Αυτή τη στιγμή τα futures του brent τίθενται υπό διαπραγμάτευση στα $22/βαρέλι στο Λονδίνο.

Φωτό: Hussein Malla/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.