Νηολόγιο Παναμά: Νέα ψηφιακά μέτρα εν μέσω πανδημίας

Νηολόγιο Παναμά: Νέα ψηφιακά μέτρα εν μέσω πανδημίας

352
Νηολόγιο Παναμά: Νέα ψηφιακά μέτρα εν μέσω πανδημίας

Η πανδημία COVID-19 συνεχίζει να πλήττει τον κόσμο και ο τομέας της Ναυτιλίας δεν ξεφεύγει από αυτήν την κατάσταση. Ιδιοκτήτες, διευθύνοντες σύμβουλοι και διαχειριστές πλοίων, ναυτικοί, λιμενικοί, εργαζόμενοι επαγγελματίες σε εταιρίες ναυτιλιακές ή εφοδιασμού, όλοι βιώνουν μια νέα πραγματικότητα.

Σε αυτές τις δραματικές συνθήκες που δημιουργήθηκαν λόγω της κρίσης του κορονοϊού, το Νηολόγιο του Παναμά έχει ανταποκριθεί άμεσα στις ανάγκες των πλοιοκτητών με τις ψηφιακές υπηρεσίες που προσφέρει. «Λειτουργούμε αδιάκοπτα με 100% τηλεργασία από το σπίτι και από το γραφείο και παρακολουθούμε όλες τις υποθέσεις που αιτούνται οι χρήστες μας», λέει ο διευθυντής του Νηολογίου του Παναμά, Rafael Cigarruista.

Το Νηολόγιο του Παναμά είναι ένα Διεθνές Κρατικό Νηολόγιο. Βασίζεται στη δύναμη και στην υποστήριξη των 53 Προξενείων και των 13 Διεθνών Τεχνικών Γραφείων (Segumar) που βρίσκονται σε όλο τον κόσμο και παρέχει υπηρεσίες όλο το 24ωρο. «Δεν σταματήσαμε να δουλεύουμε και να προσφέρουμε λύσεις από την αρχή της κρίσης», προσθέτει.

Κάποιοι πλοιοκτήτες, οι οποίοι είχαν νηολογήσει τα πλοία τους σε μικρές σημαίες και θεώρησαν ότι δεν είχαν λάβει επαρκή υποστήριξη, πρόσφατα ήρθαν στον Παναμά αναζητώντας σύγχρονη και ψηφιακή απάντηση, «όπου μπορούμε να τους δώσουμε ό,τι χρειάζονται», σχολιάζει ο Cigarruista.

Το Μητρώο έχει καινοτομήσει και εισήγαγε στις 13 Απριλίου, ηλεκτρονικά πιστοποιητικά Νηολογήσεως και Ασυρμάτου (Ship Registration and Radio Licenses) που εκδίδονται από τα 13 διεθνή γραφεία SEGUMAR ή / και από τα 53 Προξενεία. Αυτά τα έγγραφα επικυρώνονται μέσω QR και γραμμικών κωδικών. Το Νηολόγιο έχει μέχρι στιγμής ενεργοποιήσει σε χρήση 10 ηλεκτρονικά πιστοποιητικά ενώ 8 ακόμη πιστοποιητικά είναι σε διαδικασία ενεργοποίησης.

Η χρήση αυτών των καινοτόμων τεχνικών περιλαμβάνει τα ακόλουθα χαρακτηριστικά: πρωτοβουλία χωρίς χαρτί – φιλική προς το περιβάλλον – έγγραφα που προστατεύονται από μη εξουσιοδοτημένες εκδόσεις, έναν μοναδικό διαδοχικό αριθμό που εκχωρείται και ελέγχεται μόνο από τη Διεύθυνση Εμπορικής Ναυτιλίας του Παναμά (Panama Maritime Authority – το Νηολόγιο πλοίων), κωδικός QR (δισδιάστατος γραμμικός κώδικας), που οδηγεί σε μια εφαρμογή που εμφανίζει τις πληροφορίες του εγγράφου σε πραγματικό χρόνο, αποδεικνύοντας έτσι την αυθεντικότητά του. Έτσι, οποιαδήποτε αρχή ή οποιοδήποτε τρίτο μέρος θα μπορούσε να επιβεβαιώσει την εγκυρότητα των εγγράφων που σαρώνονται από έναν απλό αναγνώστη QR που είναι διαθέσιμος στο κατάστημα εφαρμογών app store ή / και στο play store ανά πάσα στιγμή.

Αυτό συμβαδίζει με το σχέδιο εκσυγχρονισμού του Νηολογίου, και αποτελεί την αρχή του πρώτου σταδίου για την πλήρη ψηφιοποίηση της διαδικασίας.

Τα Προξενεία του Παναμά εκδίδουν τα πιστοποιητικά Προσωρινής Εγγραφής Πλοίου (Provisional Ship Registration) και Άδειας Ασυρμάτου (Radio Licese) σε έντυπη μορφή. «Με αυτές τις νέες τεχνικές, εισάγουμε τη χρήση της ψηφιακής υπογραφής. Και οι δύο επιλογές – σε χαρτί και σε ηλεκτρονική μορφή – θα διατηρηθούν και θα λειτουργούν επί του σκάφους, οπότε διασφαλίζουμε ότι όλοι οι ιδιοκτήτες του πλοίου και τα πλοία τους θα έχουν στην κατοχή τους τα έγγραφα που χρειάζονται σε πραγματικό χρόνο. Θα υπάρξει μια μεταβατική περίοδος. Διατηρώντας και τις δύο επιλογές, εγγυόμαστε μια ομαλή μετάβαση », προσθέτει ο διευθυντής του Νηολογίου Πλοίων του Παναμά.

Το διπλό σύστημα έντυπων εγγράφων (χαρτί ασφαλείας) και ηλεκτρονικών εγγράφων θα διατηρηθεί για κάποιο χρονικό διάστημα έως ότου όλα ολοκληρωθούν οι ηλεκτρονικές καταχωρίσεις όλων των άνω των 8.000 πλοίων του Νηολογίου.

Ήμασταν πολύ ενεργοί ως κράτος σημαίας. Το Νηολόγιο του Παναμά έχει αναπτύξει διάφορες πρωτοβουλίες και δράσεις σε σχέση με το COVID-19. Περίπου 500 πλοία ζήτησαν υποστήριξη και για αυτά τα 13 Διεθνή Τεχνικά Γραφεία (Segumar Offices) έχουν χορηγήσει άδειες, παρατάσεις αδειών, ειδικές άδειες, λόγω του COVID-19, όπως:

Συμφωνίες Απασχόλησης Ναυτικών (Seafarers Employment’s Agreements), Παράταση Επιθεώρησης Εξοπλισμού (LSA / FFE) Παράταση ξηρού αποβάθρου (Dry Dock Extention) (κατά περίπτωση), Πιστοποιητικό Καταλληλότητας (Conditional Certificate). Παρατάσεις θεσμοθετημένων πιστοποιητικών (Statutory Certificates Extentions), Παράταση ελέγχου ISM & ISPS, Απαλλαγή πληρώματος (Crew Dispensation), Επανεπικύρωση πιστοποιητικών (Revalidation of Certificates), Non-Compliant Fuel Oil and Reinstatement.

Αυτές οι παρατάσεις παρέχουν στους ιδιοκτήτες πλοίων τα απαραίτητα έγκυρα έγγραφα κατά τη διάρκεια της κρίσης, ούτως ώστε να συνεχίσουν τη λειτουργία τους

Επιπλέον, το Νηολόγιο του Παναμά εξέτασε την εφαρμογή περίπου 7 Αναγνωρισμένων Οργανισμών (RO´s) και έχει χορηγήσει τις άδειες για την εφαρμογή των μεθόδων / του σχεδίου απομακρυσμένης επιθεώρησης, “που γίνεται κατά περίπτωση”, εξηγεί.

Όσον αφορά τις επιθεωρήσεις της σημαίας και του κράτους λιμένα (Flag and Port State Inspections) – στάδια παρακολούθησης και κλεισίματος – που πραγματοποιήθηκαν εξ αποστάσεως, “το κάνουμε εδώ και πολύ καιρό, οπότε είμαστε 100% λειτουργικοί”, λέει ο Rafael Cigarruista.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.