Κινήσεις-ματ της Γερμανίας για την κρουαζιέρα και τα ναυπηγεία

Κινήσεις-ματ της Γερμανίας για την κρουαζιέρα και τα ναυπηγεία

556
Κινήσεις-ματ της Γερμανίας για την κρουαζιέρα και τα ναυπηγεία

Αναμφίβολα ένας από τους κλάδους των θαλάσσιων μεταφορών που πλήττεται σημαντικά από την πανδημία του κορονοϊού είναι η κρουαζιέρα. Οι μεγαλύτερες διαχειρίστριες εταιρείες κρουαζιερόπλοιων έχουν αναστείλει τα δρομολόγιά τους, η ρευστότητά τους κινδυνεύει άμεσα και δημιουργείται έτσι ένα σκηνικό που μάλλον δυσοίωνο φαντάζει.

Στο πλαίσιο αυτό η Γερμανία δίνει το δικαίωμα στις εταιρείες του κλάδου να αναστείλουν για έναν χρόνο τις δόσεις των δανείων τους, για τα οποία υπάρχουν κρατικές εγγυήσεις, όπως ανακοίνωσε το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Οικονομικών Υποθέσεων και Ενέργειας.

Η κίνηση αυτή έρχεται ως «σωσίβιο», καθώς ευρωπαϊκές χώρες όπως η Γερμανία, η Ιταλία, η Φινλανδία, η Γαλλία και η Νορβηγία θέλουν να περιορίσουν την έλλειψη ρευστότητας για τις εταιρείες της κρουαζιέρας. Βεβαίως η εξέλιξη αυτή αφορά και τα ναυπηγεία και τις εταιρείες εξοπλισμού, δεδομένου ότι έχουν ενεργές παραγγελίες. Με αυτόν τον τρόπο η Γερμανία θα προστατεύσει χρηματοδότηση αξίας 25 δισ. ευρώ που προορίζεται για τη ναυπήγηση κρουαζιερόπλοιων στη χώρα.

Λόγω λοιπόν της φετινής κακής χρονιάς, κατά την οποία η ρευστότητα στην κρουαζιέρα θα πληγεί σημαντικά, τα ευρωπαϊκά κράτη παρεμβαίνουν ώστε να μην επιτρέψουν σε αυτή την οικονομική συγκυρία να επηρεάσει τον κλάδο των ναυπηγείων, παρέχοντας παράλληλα τη δυνατότητα στις εταιρείες κρουαζιερόπλοιων να παρατείνουν τις προσφερθείσες εγγυήσεις.

Σύμφωνα με το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Οικονομικών Υποθέσεων και Ενέργειας της Γερμανίας, ο κίνδυνος της έλλειψης ρευστότητας στην κρουαζιέρα είναι δυνατόν να οδηγήσει σε ακύρωση των συμφωνιών ναυπήγησης και σε αργοπορημένες επενδύσεις.

Φωτό: Carmen Jasperden/AΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.