LSFO-HSFO: Το spread συρρικνώνεται

LSFO-HSFO: Το spread συρρικνώνεται

899
LSFO-HSFO: Το spread συρρικνώνεται

Η διαφορά της τιμής μεταξύ των δύο κυριότερων ναυτιλιακών καυσίμων (LSFO, HSFO) στον μεγαλύτερο ευρωπαϊκό λιμένα, το Ρότερνταμ, κινείται πλέον στα $34/τόνο, αριθμός ο οποίος αντιστοιχεί στο 1/10 της τιμής σε σχέση με τις αρχές του έτους.

Το εν λόγω spread υποχώρησε για πρώτη φορά κάτω από τα $50/τόνο την περασμένη εβδομάδα, ενώ την τρέχουσα εβδομάδα ο αριθμός αυτός βαίνει διαρκώς μειούμενος.

Μάλιστα ο μέσος όρος της διαφοράς τιμής μεταξύ LSFO και HSFO στα είκοσι κορυφαία λιμάνια του κόσμου κινείται στα $55/τόνο, από τα $343/τόνο στις αρχές Ιανουαρίου, σύμφωνα με όσα αναφέρει το Ship&Bunker.

Η δραστική μείωση των τιμών πετρελαίου και η συνεπακόλουθη πτώση της τιμής του αποθειωμένου καυσίμου, αλλά και οι ζοφερές προοπτικές για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας ελέω κορονοϊού, οδηγούν πολλούς πλοιοκτήτες να αναβάλουν ή να ακυρώσουν την εγκατάσταση scrubbers στα πλοία τους.

Να σημειωθεί, τέλος, ότι μέχρι στιγμής περίπου το 15% του παγκόσμιου στόλου έχει εξοπλιστεί με τα εν λόγω συστήματα καθαρισμού,

Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.