Equinor: Οι πρώτες «πράσινες» παράκτιες πλατφόρμες πετρελαίου

Equinor: Οι πρώτες «πράσινες» παράκτιες πλατφόρμες πετρελαίου

227
Equinor: Οι πρώτες «πράσινες» παράκτιες πλατφόρμες πετρελαίου

Το Υπουργείο Πετρελαίου και Βιομηχανίας της Νορβηγίας έδωσε το πράσινο φως στην εταιρεία ενέργειας Equinor για την ανάπτυξη ενός παράκτιου αιολικού πάρκου. Η νορβηγική εταιρεία είχε καταθέσει σχέδια για την ανάπτυξη του εν λόγω αιολικού πάρκου από τον Οκτώβριο του 2019.

Το αιολικό project θα αναπτυχθεί με στόχο την παροχή ενέργειας σε πέντε παράκτιες πλατφόρμες εξόρυξης πετρελαίου, στα πεδία Snorre και Gullfaks. Οι δύο πλατφόρμες θα αφορούν το πεδίο Snorre και οι άλλες τρεις το πεδίο Gullfaks. Οι πλατφόρμες αυτές θα είναι οι πρώτες στον κόσμο που θα ηλεκτροδοτούνται από αιολική ενέργεια η οποία θα παράγεται σε παράκτιο αιολικό πάρκο.

Το πάρκο, που έχει την ονομασία Hywind Tampen, θα είναι συνολικής ισχύος 88 MW και θα αποτελείται από 11 ανεμογεννήτριες των 8 MW. Η ενέργεια που θα παράγεται θα μπορεί να καλύψει το 35% των ετήσιων ενεργειακών αναγκών των πλατφορμών. Κατά συνέπεια, η χρήση τουρμπινών φυσικού αερίου για την παραγωγή ενέργειας θα ελαττωθεί, με αποτέλεσμα τη μείωση των εκπομπών CO2 κατά 200.000 τόνους τον χρόνο. Ο αριθμός αυτός ισοδυναμεί με τις ετήσιες εκπομπές 100.000 αυτοκινήτων.

Το συνολικό κόστος του Hywind Tampen θα ανέλθει σε 4,8 δισ. κορόνες Νορβηγίας ($466 εκατ.), εκ των οποίων περίπου τα μισά θα καλυφθούν από το νορβηγικό κράτος. Η λειτουργία του αναμένεται να ξεκινήσει στις αρχές του 2022.

Φωτό: Nicholas Doherty/Unspash

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.