Αντιπαράθεση μεταξύ ναυτεργατικών σωματείων

Αντιπαράθεση μεταξύ ναυτεργατικών σωματείων

462
Αντιπαράθεση μεταξύ ναυτεργατικών σωματείων

Εννέα ναυτεργατικά σωματεία εκφράζουν με δελτίο τύπου την αντιπαράθεσή τους με ορισμένους φορείς εκπροσώπησής τους .

Συγκεκριμένα στο δελτίο τύπου αναφέρονται τα εξής:

Οι εκπρόσωποι του κομματισμού και του φανφαρισμού στα συνδικαλιστικά δρώμενα του κλάδου μας, τα τρία δηλαδή αυτοαποκαλούμενα «ταξικά σωματεία», ΠΕΜΕΝ – ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ – ΠΕΕΜΑΓΕΝ, συνεχίζουν την κατρακύλα τους στον κατήφορο της ανυποληψίας. Όχι μόνο αποτελούν τροχοπέδη στη διεκδίκηση των πραγματικών εργασιακών δικαιωμάτων των ναυτικών αλλά έχουν φτάσει και στο επίπεδο της γραφικότητας όταν για άλλη μια φορά ακόμη επιλέγουν να στηρίξουν τον απαξιωμένο Γενικό Γραμματέα της ΠΝΟ, αμέσως μόλις εκείνος προσπάθησε με επικοινωνιακές, παραπλανητικές και ανούσιες κινήσεις να δείξει ότι τάχα υπάρχει, μετά από την παντελή απουσία και αφωνία του για τα όσα συμβαίνουν στον χώρο της ναυτικής εργασίας εξ αιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού.

Συνεχίζουν με την ίδια ξύλινη γλώσσα και στο ίδιο τροπάριο, διαρρηγνύοντας τα ιμάτια τους, ότι δεν αποδέχονται την σύγκληση των οργάνων της ΠΝΟ, επικαλούμενοι πρόχειρες δικαιολογίες και φανταστικά σενάρια σχετικά με την λειτουργία των σωματείων μας τα οποία όμως πλήρως ανταποκρίνονται στα δικά τους σωματεία και δρώμενα. Ας αλλάξουν επιτέλους μοτίβο. Οι ναυτικοί όλων των ειδικοτήτων τους έχουν πάρει είδηση και τους έχουν γυρίσει από μακρού την πλάτη. Αν έχουν έστω και την παραμικρή αξιοπρέπεια καλό θα τους κάνει να κοιταχτούν στον καθρέπτη της αυτογνωσίας και της αλήθειας και να αναλογιστούν τι πραγματικά έχουν πετύχει και τι ουσιαστικό προσφέρουν στην ναυτική μας οικογένεια.

Γνωρίζουν καλά ότι εμείς ουδέποτε ζητήσαμε σύγκληση της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ομοσπονδίας με τηλεδιάσκεψη. Εμείς ξεκάθαρα και απλά προτείναμε την άμεση ενίσχυση των αναξιοπαθούντων συναδέλφων μας ναυτικών και του Εθνικού Συστήματος Υγείας με 1.000.000 ευρώ και 150.000 ευρώ αντίστοιχα με πόρους από το Λογαριασμό τη Δωρεάς Λάτση και το συνακόλουθο προσδιορισμό των
δικαιούχων συναδέλφων μας, με ταυτόχρονη αποστολή επιστολής στο Υπουργείο Οικονομικών για την απαλλαγή της ενίσχυσης αυτής από τους αναλογούντες φόρους, ώστε να διευρυνθεί η στήριξη προς τους συναδέλφους μας ναυτικούς.

Και αντί λοιπόν οι κύριοι των ταξικών σωματείων να σταθούν δίπλα μας και να στηρίξουν με κάθε τρόπο την πρόταση μας αυτοί στάθηκαν και πάλι δίπλα στον Ιωάννη Χαλά και ξεδιάντροπα συμπορεύονται μαζί του αδιαφορώντας για το γεγονός ότι με τον τρόπο αυτό στηρίζουν τις μικροπολιτικές του σκοπιμότητες που δεν είναι τίποτε άλλη παρά η παράταση της παραμονής του στην καρέκλα του Γενικού Γραμματέα της ΠΝΟ. Φαίνεται ίσως ότι τους βολεύει αυτή η παράταση χάριν της οποίας και θυσιάζουν την δυνατότητα να ενισχυθούν οι αναξιοπαθούντες συνάδελφοι μας.Και ως νέοι «Γραμματείς και Φαρισαίοι» διαδίδουν συνεχώς ψεύδη και συκοφαντίες και χρησιμοποιώντας την γνωστή σε όλους ξύλινη «επαναστατική» γλώσσα προβαίνουν σε αφορισμούς κατά πάντων, ενώ την ίδια στιγμή δεν κάνουν το παραμικρό για την ουσιαστική κατοχύρωση των δικαιωμάτων των ναυτικών μας. Βρίσκονται σε πανικό αφού πλέον όλοι αντιλαμβάνονται το στημένο παιχνίδι που παίζουν με τον Χαλά. Η φωνή τους δεν ακούγεται πέρα από τον δικό τους μικρόκοσμο. Όλα όσα έχουν γίνει μέχρι
σήμερα για την προάσπιση του χώρου της ναυτεργασίας, οφείλονται αποκλειστικά και μόνο στις δικές μας έγκαιρες και αποτελεσματικές παρεμβάσεις Σε αυτή την κρίσιμη στιγμή τα σωματεία μας είναι τα μόνα που εκ των πραγμάτων δίνουν τον αγώνα για την στήριξη των συναδέλφων μας όλων των ειδικοτήτων και όχι μόνο για τα μέλη μας.

Εμείς δεν σταματάμε. Συνεχίζουμε ενωμένοι. Διεκδικούμε και απαιτούμε δυναμικά την επέκταση των προστατευτικών μέτρων, ώστε να στηριχτούν όλοι οι ναυτικοί, είτε είναι εργαζόμενοι σε κάθε κατηγορίας πλοίο είτε είναι άνεργοι.

Με την τελευταία παραληρηματική τους ανακοίνωση τα τρία κομματικά σωματεία δεν κάνουν την παραμικρή αναφορά σχετικά με την πρότασή μας προς την ΠΝΟ, προκειμένου να προχωρήσει στην στήριξη των μακροχρόνια ανέργων συναδέλφων και του Εθνικού Συστήματος Υγείας της Πατρίδας μας μέσω της ενεργοποίησης του Λογαριασμού της Δωρεάς Λάτση. Τηρούν «σιγήν ιχθύος» για το φλέγον αυτό ζήτημα, όπως επίσης περιμένουμε και την επίσημη θέση του Προέδρου της ΠΕΝΕΝ Αντώνη Νταλακογιώργου, ο οποίος δεν έχει απαντήσει ακόμα.

Φανερώνουν πλέον ξεκάθαρα ότι από καιρό βρίσκονται σε διατεταγμένη υπηρεσία και υπακούουν πρόθυμα στις εντολές του Ιωάννη Χαλά, ο οποίος για τους δικούς του και πάλι λόγους αρνείται και αποφεύγει να βάλει το κρίσιμο αυτό θέμα ξεκάθαρα και απλά για συζήτηση σε ημερησία διάταξη. Αποδεικνύουν καθημερινά με την στάση τους ότι δεν πολιτεύονται με γνώμονα το συμφέρον των συναδέλφων.

Δεν τους ενδιαφέρει η επίλυση των προβλημάτων. Αντίθετα με την συμπεριφορά τους φαίνεται ότι επιθυμούν την διατήρηση τους. Οι μάσκες της υποκρισίας τους έχουν πέσει προ πολλού. Η απαξίωσή τους στον χώρο του ναυτεργατικού συνδικαλισμού αλλά και της κοινωνίας διαρκώς μεγαλώνει.
Τους συμβουλεύουμε και ταυτόχρονα τους προειδοποιούμε. Περιοριστείτε στα σωματεία και στα του «οίκου σας». Μακριά από τα δικά μας σωματεία. Είστε πολύ «λίγοι» και οι πλέον αναρμόδιοι για να μας κρίνετε.

ΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ
Πανελλήνια Ένωση Πλοιάρχων Ε.Ν.
Πανελλήνια Ένωση Αρχιθαλαμηπόλων- Θαλαμηπόλων Ε.Ν.
Πανελλήνια Ένωση Μηχανικών Μ.Ε.Κ. Ε.Ν.
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Οικονομικών Αξιωματικών Ε.Ν.
Πανελλήνια Ένωση Ηλεκτρολόγων – Ηλεκτρονικών Ε.Ν.
Πανελλήνια Ένωση Φροντιστών Ε.Ν.
Πανελλήνια Ένωση Πρακτικών Πλοιάρχων & Κυβερνητών πάσης τάξεως Ε.Ν.
Πανελλήνια Ένωση Προσωπικού Τροφοδοσίας Ε.Ν.
Πανελλήνια Ένωση Ναυτών M/S, Πετρελαιοκίνητων & Ο/Γ μικρών αποστάσεων Ε.Ν.

Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.