Προς συμφωνία Ρωσία-Σαουδική Αραβία για μείωση της παραγωγής

Προς συμφωνία Ρωσία-Σαουδική Αραβία για μείωση της παραγωγής

232
Προς συμφωνία Ρωσία-Σαουδική Αραβία για μείωση της παραγωγής

Η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία συμφώνησαν για τη μείωση της παραγωγής πετρελαίου σε μια προσπάθεια να επανέλθει σχετική ισορροπία στην αγορά ύστερα από την κατάρρευση των τιμών του μαύρου χρυσού λόγω πανδημίας.

Οι δύο κορυφαίες πετρελαιοπαραγωγοί χώρες έθεσαν στο περιθώριο τις διαφορές του, οι οποίες οδήγησαν σε υπερπροσφορά. Η συμφωνία φαίνεται να έκλεισε λίγο πριν την έναρξη της τηλεδιάσκεψης των μελών του OPEC και των συμμάχων τους.

«Πρόκειται για παγκόσμια συμφωνία», ανέφερε πηγή στο πρακτορείο Reuters, μη διευκρινίζοντας ωστόσο κατά πόσον οι ΗΠΑ θα αποτελέσουν μέρος της συμφωνίας. Ρωσία και Σαουδική Αραβία επέμεναν το τελευταίο διάστημα να συμμετάσχει και η Ουάσιγκτον σε μία συμφωνία περικοπής της παραγωγής.

Η Μόσχα, της οποίας ο ανταγωνισμός που υφίσταται από το αμερικανικό σχιστολιθικό πετρέλαιο θα μπορούσε ακόμα και να την αποτρέψει από το να συμμετέχει σε μια τελική συμφωνία, δήλωσε την Τετάρτη ότι είναι πρόθυμη να μειώσει την παραγωγή κατά 1,6 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα. Η Σαουδική Αραβία συζητούσε επίσης περικοπή 15% σε 17%. Ωστόσο, οι δύο πλευρές εξακολουθούσαν να διαφωνούν επί τη βάση για τα ακριβή νούμερα των μειώσεων.

Πολλές χώρες, οι οικονομίες των οποίων επηρεάζονται από τις τιμές του πετρελαίου, αναμένουν με αγωνία τα αποτελέσματα της τηλεδιάσκεψης του OPEC+, καθώς χιλιάδες επιχειρήσεις και εκατομμύρια θέσεις εργασίας στον πετρελαϊκό κλάδο, βρίσκονται σε κίνδυνο.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης (futures) έχουν βυθιστεί στα χαμηλότερα επίπεδα σχεδόν δύο δεκαετιών, καθώς τα lockdown σε όλο τον κόσμο έχουν οδηγήσει σε μείωση της ζήτησης πετρελαίου κατά περίπου 70% σε ορισμένες περιοχές και η Ρωσία και η Σαουδική Αραβία μάχονται για το μερίδιό τους σε μια συρρικνούμενη αγορά.

Τόσο ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ όσο και οι G20 πιέζουν σκληρά για μια συμφωνία. Ο Πρόεδρος Τράμπ, εν τω μεταξύ, έχει ασκήσει τεράστια διπλωματική πίεση στη Ρωσία και τη Σαουδική Αραβία, ενώ επισημαίνει συνεχώς ότι η μείωση της παραγωγής στις ΗΠΑ θα συμβεί «αυτόματα» καθώς οι χαμηλές τιμές του μαύρου χρυσού καθιστούν ζημιογόνες τις βιομηχανίες σχιστολιθικού πετρελαίου.

Στις 19.30’ ώρα Ελλάδος, το Brent, σημείωνε άνοδο 3,81%, στα 34,09 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό αργό τύπου WTI σημείωνε 3,67%, στα 26,01 δολ. το βαρέλι.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.