IATA: Σε ιστορικά χαμηλά η επιβατική κίνηση

IATA: Σε ιστορικά χαμηλά η επιβατική κίνηση

129
IATA: Σε ιστορικά χαμηλά η επιβατική κίνηση

Η Διεθνής Ένωση Αερομεταφορών (ΙΑΤΑ) σε πρόσφατη ανακοίνωσή της ανέφερε τη μεγάλη πτώση της ζήτησης που έχουν υποστεί οι αερομεταφορές. Τα δεδομένα που δημοσίευσε η IATA αφορούν μόνο τον Φεβρουάριο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ένωσης, η παγκόσμια ζήτηση, μετρημένη σε RPK (δηλαδή έσοδα ανά επιβάτη και ανά χιλιόμετρο), σημείωσε πτώση κατά 14,1% σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο του 2019. Η συγκεκριμένη πτώση αποτελεί τη μεγαλύτερη που έχει σημειωθεί μετά την τρομοκρατική επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη και οφείλεται κυρίως στην πτώση της ζήτησης στην Ασία, και συγκεκριμένα στην κατάρρευση της εσωτερικής αγοράς της Κίνας λόγω του κορονοϊού. Η μείωση της ζήτησης στην Ασία μόνο ανήλθε σε 41,3%. Η μεγάλη πτώση της ζήτησης οφείλεται στους περιορισμούς που έχουν επιβάλει οι κυβερνήσεις για την αναχαίτιση της μετάδοσης του ιού.

Η παγκόσμια ζήτηση αναμένεται να σημειώσει περαιτέρω κάμψη για τον μήνα Μάρτιο. Τα δεδομένα του Φεβρουαρίου έδειξαν σταθερή τη ζήτηση στην Ευρώπη, καθώς ο SARS-CoV-2 ήταν ακόμη περιορισμένος στην Ασία και κυρίως στην Κίνα. Κατά τη διάρκεια του Μαρτίου και μέσα σε μόλις λίγες εβδομάδες, η επιδημία εξελίχθηκε σε πανδημία και η Ευρώπη έγινε το επίκεντρό της. Χιλιάδες πτήσεις ακυρώθηκαν, χιλιάδες αεροσκάφη καθηλώθηκαν και η επιβατική κίνηση βρίσκεται πλέον στο ναδίρ.

Ο CEO της IATA, Alexandre de Juniac, δήλωσε ότι από τον Φεβρουάριο η κατάσταση έχει επιδεινωθεί και ότι η τωρινή κρίση αποτελεί, χωρίς αμφιβολία, τη μεγαλύτερη στην ιστορία της αεροπορικής βιομηχανίας.

Φωτό: Narong Sangnak/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.