Θετική στον Covid-19… η ναυτιλία γραμμών

Θετική στον Covid-19… η ναυτιλία γραμμών

1135
Θετική στον Covid-19… η ναυτιλία γραμμών

Δυσοίωνες είναι οι τελευταίες εκτιμήσεις της Sea-Intelligence για την πορεία της αγοράς των containerships εν μέσω πανδημίας.

Στο τελευταίο της report, η Sea-Intelligence σημειώνει ότι μέχρι στιγμής έχουν ακυρωθεί 212 ταξίδια, όταν δύο εβδομάδες πριν ο αριθμός των ακυρωθέντων ταξιδιών λόγω του κορονοϊού ήταν μόλις δύο. Μάλιστα ο αριθμός αυτός ενδέχεται να είναι μεγαλύτερος, δεδομένου ότι ο οίκος αναλύσεων δεν έχει σαφή εικόνα των εσωτερικών πλόων που πραγματοποιούν containerships χωρίς φορτίο.

Κατά τη Sea-Intelligence, εάν δεν αποφευχθεί μια κατάρρευση των ναύλων με την υπάρχουσα κατάσταση, οι απώλειες της ναυτιλίας γραμμών είναι πιθανό να αγγίξουν τα $23,4 δισ. στο χειρότερο σενάριο. Για να αντιληφθεί κανείς το μέγεθος των απωλειών, αρκεί να σημειωθεί ότι τα συνδυασμένα κέρδη για τις κορυφαίες 15 εταιρείες της liner ναυτιλίας τα τελευταία οκτώ χρόνια ήταν $20,9 δισ.

Ήδη πολλές εταιρείες του κλάδου αναπροσαρμόζουν τα πλάνα τους αλλά και τις οικονομικές τους βλέψεις για το 2020, με χαρακτηριστικά παραδείγματα τις Maersk και Hapag-Lloyd. H Hapag-Lloyd ανέφερε με ανακοίνωσή της ότι η πανδημία του κορονοϊού θα δημιουργεί στρεβλώσεις στις επιχειρήσεις της μέχρι τουλάχιστον τα μέσα του έτους.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο οίκος αξιολόγησης Moody’s, που πρόσφατα προειδοποίησε για νέα κατάρρευση της αγοράς, όμοια με αυτή μετά την πτώχευση της Hanjin Shipping.

Φωτο: Sergio Suza/Unspash

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.