Επαφές ΗΠΑ, Ρωσίας και Σαουδικής Αραβίας για το μέλλον του μαύρου χρυσού

Επαφές ΗΠΑ, Ρωσίας και Σαουδικής Αραβίας για το μέλλον του μαύρου χρυσού

323
Επαφές ΗΠΑ, Ρωσίας και Σαουδικής Αραβίας για το μέλλον του μαύρου χρυσού

Τραμπ, Πούτιν και Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν αναμένεται να καθίσουν στο κοινό τραπέζι συνομιλιών προκειμένου να αποφευχθεί ένα κραχ στις τιμές πετρελαίου, οι οποίες το τελευταίο διάστημα κατρακυλούν σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Τα παραπάνω διεμήνυσε πρόσφατα από τον Λευκό Οίκο ο Αμερικανός πρόεδρος, σημειώνοντας παράλληλα ότι ήδη Ριάντ και Μόσχα έχουν αρχίσει συνομιλίες και ότι η αμερικανική πλευρά θα επέμβει την κατάλληλη στιγμή. Ωστόσο Ρώσος αξιωματούχος του υπουργείου Ενέργειας έσπευσε να διαψεύσει τις επαφές Ρωσίας και Σαουδικής Αραβίας για το μέλλον του μαύρου χρυσού.

Εάν κάτι τέτοιο συμβεί, θα πρόκειται για την πρώτη συνάντηση Ρωσίας και Σαουδικής Αραβίας μετά τη διάσπαση του OPEC+ και την αδυναμία επίτευξης συμφωνίας για μια κοινή πολιτική στην προσφορά πετρελαίου. Έκτοτε οι δύο χώρες επιδίδονται σε μια άτυπη μάχη για το ποια θα αποκτήσει το μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς, αυξάνοντας κατακόρυφα τις προμήθειές τους στις διεθνείς αγορές.

Η παρέμβαση Τραμπ έρχεται τη δεδομένη χρονική στιγμή, καθώς ο Απρίλιος αναμένεται κρίσιμος για τη διεθνή αγορά πετρελαίου. Η Σαουδική Αραβία αναμένεται να αυξήσει στα 12,3 εκατ. βαρέλια/ημέρα τις εξαγωγές της, από τα 9,7 εκατ. βαρέλια/ημέρα τον Φεβρουάριο. Την ίδια στιγμή, η κατανάλωση πετρελαίου εκτιμάται ότι θα υποχωρήσει κατά 15-22 εκατ. βαρέλια/ημέρα το 2020 ελέω της πανδημίας.

Ο υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ, Dan Brouillette, είχε την Τρίτη 31 Μαρτίου τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο ομόλογό του Alexander Novak και συμφώνησαν να ξεκινήσει ένας διάλογος μεταξύ των κυριότερων παραγωγών και καταναλωτριών χωρών πετρελαίου, συμπεριλαμβανομένων των G20.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.