Λιγοστεύουν τα αεροσκάφη στον αέρα

Λιγοστεύουν τα αεροσκάφη στον αέρα

259
Λιγοστεύουν τα αεροσκάφη στον αέρα

Καθώς η πανδημία του νέου κορονοϊού συνεχίζεται, όλο και περισσότερες χώρες επιβάλλουν περιορισμούς στις αερομεταφορές ή αυστηροποιούν τους ήδη υπάρχοντες, με αποτέλεσμα να μειώνεται ραγδαία η επιβατική ζήτηση. Πλέον οι περισσότερες αεροπορικές εταιρείες , προκειμένου να ανταπεξέλθουν στις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες που επικρατούν, καθηλώνουν τα αεροσκάφη τους και προχωρούν σε μαζικές ακυρώσεις πτήσεων.

Η πλειονότητα των αεροπορικών εταιρειών έχουν προβεί σε μειώσεις της χωρητικότητας τους, που αγγίζουν ακόμα και το 90%, ενώ ορισμένες έχουν προβεί σε πιο ακραία μέτρα, διακόπτοντας πλήρως το πτητικό τους έργο.

Μεταξύ αυτών και δύο πολύ μεγάλες αεροπορικές εταιρείες των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, η Emirates και η Etihad. Η αραβική χώρα αποφάσισε να διακόψει πλήρως τις αεροπορικές συνδέσεις της με άλλα κράτη από τις 25 Μαρτίου και για διάστημα τουλάχιστον 14 ημερών, με αποτέλεσμα οι δύο αεροπορικές να καθηλώσουν πάραυτα ολόκληρο τον στόλο τους. Σε πλήρη διακοπή του πτητικού τους έργου έως τα μέσα Απριλίου έχουν ήδη προβεί και οι αεροπορικές εταιρείες Copa Airlines, Austrian Airlines, Brussels Airlines και AirBaltic. Η Austrian, μάλιστα, αρχικά είχε σχεδιάσει τη διακοπή των πτήσεων της έως και τις 23 Μαρτίου, αλλά τελικά παρατάθηκε έως τις 19 Απριλίου.

Να σημειωθεί ότι οι μειώσεις του πτητικού έργου των περισσότερων αεροπορικών εταιρειών, ως αποτέλεσμα των περιορισμένων δρομολογίων και της καθήλωσης μεγάλου μέρους του στόλου τους, ξεπερνούν το 75% και σε ορισμένες περιπτώσεις αγγίζουν ή και ξεπερνούν το 90%. Οι τροποποιήσεις αυτές έχουν προγραμματιστεί για τουλάχιστον έναν μήνα, αν και αρκετές αεροπορικές δεν έχουν δώσει σαφές χρονοδιάγραμμα, εφαρμόζοντας τις νέες αυτές πολιτικές μέχρι νεωτέρας. Ενδεικτικά αναφέρονται οι παρακάτω αεροπορικές εταιρείες:

 

Aegean Airlines: Διακοπή έως 30 Απριλίου όλων των πτήσεων εξωτερικού, με εξαίρεση τη σύνδεση με Βρυξέλες για λόγους συνδεσιμότητας με το διοικητικό κέντρο της Ευρώπης, και έκτακτες πτήσεις επαναπατρισμού πολιτών.

Bristish Airways: Μείωση δρομολογίων, διακοπή όλων των πτήσεων από το London City Airport, καθήλωση άνω του 50% του στόλου

Lufthansa Group: Καθήλωση του 90% του στόλου – περισσότερα από 700 αεροσκάφη έχουν καθηλωθεί

Air Fance-KLM: Μείωση δρομολογίων που αγγίζει το 90%, καθήλωση όλων των αεροσκαφών Airbus A380 και Boeing 747

Ryanair: Διακοπή όλων πτήσεων πλην ελαχίστων για τη διατήρηση της σύνδεσης ανάμεσα σε Ηνωμένο Βασίλειο και Ιρλανδία, και μόνο για έκτακτες πτήσεις κατόπιν συνεννοήσεως με κυβερνήσεις

Easyjet: Καθήλωση του 90% του στόλου και δραστική μείωση δρομολογίων

Qatar Airways: Μείωση χωρητικότητας κατά 75%, καθήλωση των Airbus A380 με εξαίρεση τις πτήσεις επαναπατρισμού

Singapore Airlines: Καθήλωση σχεδόν ολόκληρου του στόλου της, μόνο 9 αεροσκάφη πετούν

Turkish Airlines: Μείωση δρομολογίων εσωτερικού κατά 85%, διακοπή όλων των πτήσεων εξωτερικού.

Φυσικά, οι παραπάνω αεροπορικές δεν είναι οι μόνες που έχουν εφαρμόσει τέτοια μέτρα. Η καθήλωση των αεροσκαφών, μάλιστα, έχει δημιουργήσει προβλήματα και στην εύρεση διαθέσιμου χώρου για τόσα πολλά αεροσκάφη. Χαρακτηριστικά, το αεροδρόμιο «Charles de Gaulle» στο Παρίσι έκλεισε δύο από τους τέσσερις διαδρόμους προσγείωσης/απογείωσης, για να χρησιμοποιηθούν ως χώροι στάθμευσης των καθηλωμένων αεροσκαφών.

Φωτο: Tobias Rehbein/Pixabay

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.