H Νιγηρία αλλάζει ρότα

H Νιγηρία αλλάζει ρότα

393
H Νιγηρία αλλάζει ρότα

Αλλάζει άρδην οικονομική στρατηγική ο οικονομικός γίγαντας της Αφρικής, η πετρελαιοπαραγωγός Νιγηρία. Mε γνώμονα τις διεθνείς εξελίξεις και την πτώση των τιμών του πετρελαίου, η κυβέρνηση της Νιγηρίας στην Αμπούτζα συγκάλεσε ειδική επιτροπή με εκπροσώπους της κεντρικής τράπεζας και των οικονομικών φορέων της χώρας, για να συσκεφθούν όσον αφορά την οικονομική στρατηγική που θα πρέπει να αναλάβει άμεσα η χώρα. Η διαφοροποίηση της οικονομίας της Νιγηρίας αποτελεί προτεραιότητα της κυβέρνησης και, εδώ και μερικά χρόνια, όλα τα μέτρα ανταγωνιστικότητας επικεντρώθηκαν στη βελτίωση της εγχώριας παραγωγής αγαθών και υπηρεσιών, ιδίως στον τομέα της γεωργίας και της μεταποίησης.

Η κεντρική τράπεζα (CBN) συστήνει ότι η χώρα πρέπει να βασιστεί στην επιτυχία των μέτρων που έχουν ήδη ληφθεί, αλλά και να μειωθεί περαιτέρω η εξάρτηση από τις υπερβολικές εισαγωγές των προηγούμενων ετών.

Έμφαση όμως πρέπει πλέον να δοθεί στη φαρμακοβιομηχανία, και η CBN συστήνει την άμεση υποστήριξη της παραγωγής νέων φαρμάκων και την ανάπτυξη των φαρμακευτικών βιομηχανιών αλλά και νοσηλευτικών ιδρυμάτων. Εκπρόσωπος της τράπεζας δήλωσε χαρακτηριστικά: «Θα παρέμβουμε σε μεγάλο βαθμό στον τομέα της υγείας, για να δούμε πώς μπορούμε να στηρίξουμε τις προσπάθειες της κυβέρνησης να αναπτύξει εξειδικευμένα νοσοκομεία ώστε να εξυπηρετούν ασθενείς με νοσήματα οι οποίοι πριν αναγκάζονταν να μετακινηθούν εκτός της χώρας και οδηγούσαν σε αποστράγγιση των κρατικών ταμείων».

Ο διευθύνων σύμβουλος της Υπηρεσίας Επενδύσεων Πλούτου της Νιγηρίας, κ. Uche Orji, ζήτησε μαζική κινητοποίηση των εγχώριων κεφαλαίων για τη χρηματοδότηση σημαντικών υποδομών και ανέφερε ως παράδειγμα τη στρατηγική της Ινδίας, δηλώνοντας ότι:

«Υπάρχουν πολλά κεφάλαια σε τοπικό επίπεδο. Το πραγματικό πλεονέκτημα της ύπαρξης 190 εκατομμυρίων ανθρώπων σε μια χώρα είναι ότι, αν συγκεντρώσουμε μαζί τους πόρους μας, μπορούμε να λύσουμε αυτά τα προβλήματα. Στην Ινδία δεν επιδιώκουν τη βοήθεια τρίτων δυνάμεων για να οικοδομήσουν λεωφόρους, αλλά, λόγω των 1,1 δισεκατομμυρίων ανθρώπων, μπορούν να ενεργοποίησουν τα απαραίτητα κεφάλαια τοπικά. Οι Ινδοί δεν είναι πολύ πλούσιοι, αλλά μπορούν να κινητοποιήσουν τους πόρους που χρειάζονται για την ανάπτυξη του τόπου».

Συνεπώς, υπάρχει ανάγκη άμεσης ενσωμάτωσης ειδικά του εργατικού δυναμικού της περιφέρειας που μαστίζεται από την ανεργία. Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με ειδικούς αναλυτές, θα πρέπει άμεσα να επανεξεταστούν οι πολιτικές που αφορούν και τα συνταξιοδοτικά αλλά και ταμεία πρόνοιας της χώρας.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.