Βρετανία: Γενικό lockdown ανακοίνωσε ο Μπόρις Τζόνσον

    291
    Βρετανία: Γενικό lockdown ανακοίνωσε ο Μπόρις Τζόνσον

    Με τηλεοπτικό του διάγγελμα, νωρίτερα, ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε την γενική απαγόρευση της κυκλοφορίας προς τον περιορισμό εξάπλωσης του κορονοϊού.

    Ουσιαστικά τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Τζόνσον δεν διαφέρουν από αυτά που ανακοίνωσε χθες, Κυριακή 22 Μαρτίου, ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ουσιαστικά αποτελούν το ιταλικού τύπου lockdown.

    Κατά συνέπεια από αύριο οι Βρετανοί θα μπορούν να βγουν από το σπίτι τους μόνο στις εξής περιπτώσεις:

    ·         Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σουπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ), όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους.

    ·         Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη.

    ·         Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο που μπορεί να περιλαμβάνει τρέξιμο ή ποδήλατο

    ·         Μετάβαση από και προς την εργασία για τις εργάσιμες ώρες, αλλά μόνο στην περίπτωση που δεν είναι εφικτή η τηλεργασία

    Η απαγόρευση της κυκλοφορίας θα διαρκέσει για τουλάχιστον τρεις εβδομάδες, ενώ με το πέρας του χρονικού αυτού διαστήματος θα επανεξεταστεί χαλάρωση των περιορισμών «σε περίπτωση που κάτι τέτοιο κριθεί εφικτό», σημείωσε ο Τζόνσον.

    «Από απόψε το βράδυ, πρέπει να δώσω στον βρετανικό λαό μια πολύ απλή εντολή: πρέπει να μείνετε σπίτι», ανέφερε επίσης.

    «Αν δεν ακολουθήσετε τους κανόνες, η αστυνομία έχει την εξουσία να τους επιβάλει».

    Παράλληλα ανακοίνωσε την απαγόρευση της διεξαγωγής συναθροίσεων, γάμων και άλλων εκδηλώσεων, το κλείσιμο των καταστημάτων και παιδικών χαρών.

    Όλα τα καταστήματα που πωλούν μη αναγκαία προϊόντα θα κλείσουν, μαζί με βιβλιοθήκες, χώρους λατρείας, είπε, ενώ απαγορεύονται όλες οι κοινωνικές εκδηλώσεις.

    «Θα απαγορεύσουμε όλες τις συναθροίσεις άνω των δύο ατόμων σε δημόσιους χώρους. Τα πάρκα θα παραμείνουν ανοιχτά για σωματική άθληση, αλλά δεν θα επιτρέπονται συναθροίσεις ατόμων», πρόσθεσε ο Βρετανός πρωθυπουργός.

    Το τελευταίο διάστημα ο Μπόρις Τζόνσον είχε βρεθεί στο «μάτι του κυκλώνα» για τα αμφιλεγόμενα σχέδιά του αντιμετώπισης της επιδημίας. Μάλιστα αλγεινή εντύπωση προκάλεσαν οι εικόνες που έκαναν τον γύρο διεθνών ΜΜΕ, όπου το μετρό του Λονδίνου ήταν ασφυκτικά γεμάτο από κόσμο εν μέσω μιας τέτοιας κρίσης.

    Pressure is mounting on British Prime Minister to enforce a UK Coronavirus lockdown

    Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.