Μεξικό: Χαμηλότερη ανάπτυξη για το 2020 και το 2021

Μεξικό: Χαμηλότερη ανάπτυξη για το 2020 και το 2021

73
Μεξικό: Χαμηλότερη ανάπτυξη για το 2020 και το 2021

Η Κεντρική Τράπεζα του Μεξικού (Banxico) αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη του ΑΕΠ της χώρας για φέτος αλλά και για το 2021, καθώς τόσο η εγχώρια ζήτηση όσο και η βιομηχανική δραστηριότητα των ΗΠΑ αναμένεται να αυξηθούν με μικρότερο ποσοστό.

Οι νέες προβλέψεις της Banxico κάνουν λόγο για ανάπτυξη μεταξύ 0,5% και 1,5% για φέτος, έναντι των προηγούμενων προβλέψεων, που έδειχναν επέκταση της οικονομίας του Μεξικού κατά 0,8% με 1,8%.

Σε χαμηλότερα ποσοστά και οι σχετικές προβλέψεις για το 2021, όπου προσδιορίζεται η ανάπτυξη μεταξύ 1,1% και 2,1%, σε σχέση με τα προηγούμενα 1,3% και 2,3%.

Το 2019, το ΑΕΠ του Μεξικού παρουσίασε μείωση κατά 0,1%, για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια, οφειλόμενη κυρίως στη χαμηλότερη παγκόσμια ανάπτυξη.

Ο κεντρικός τραπεζίτης του Μεξικού, Alejandro Diaz de Leon, στοιχειοθέτησε αυτή τη μεταβολή εξαιτίας της παρατεταμένης αβεβαιότητας. «Οι εμπορικές εντάσεις (σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα) και η επιβράδυνση του παγκόσμιου εμπορίου και της παγκόσμιας οικονομίας» αποτελούν τους μεγαλύτερους κινδύνους της μεγαλύτερης οικονομίας της Κεντρικής Αμερικής.

Ωστόσο, η συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ ΗΠΑ, Καναδά και Μεξικού (USMCA), σημείωσε ο Μεξικανός κεντρικός τραπεζίτης, ενδεχομένως να συμβάλει σε μεγαλύτερη επέκταση της οικονομίας της χώρας, αν οδηγήσει σε περισσότερες άμεσες ξένες επενδύσεις.

Φωτό: Jezael Melgoza/Unsplash

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.