Βραζιλία: Στο στόχαστρο οι διά θαλάσσης εξαγωγές κοκαΐνης

Βραζιλία: Στο στόχαστρο οι διά θαλάσσης εξαγωγές κοκαΐνης

122
Βραζιλία: Στο στόχαστρο οι διά θαλάσσης εξαγωγές κοκαΐνης

Η Βραζιλία έχει, σύμφωνα με το Reuters, μετατραπεί σε έναν από τους μεγαλύτερους παραγωγούς-προμηθευτές κοκαΐνης για την Ευρώπη. Ο ρυθμός… ανάπτυξης του υπερατλαντικού εμπορίου και της παράνομης διά θαλάσσης διακίνησης ναρκωτικών είναι τόσο έντονος, που έχει καταλάβει τις αρμόδιες αρχές εξαπίνης.

Η «ανέλιξη» της χώρας από… καταναλωτή σε… εξαγωγέα κοκαΐνης αποτελεί ανησυχητικό και πρωτοφανές φαινόμενο για τις αρχές δίωξης ναρκωτικών της χώρας, αλλά και για τις διεθνείς ακτοφυλακές. Βραζιλιάνικες συμμορίες, σύμφωνα με δημοσιεύματα, προμηθεύουν μεγάλο μέρος της ευρωπαϊκής αγοράς κοκαΐνης, η αξία της οποίας εκτιμάται στα 9 δισ. ευρώ.

Κατά την έρευνα του Reuters, σημαντικές συμμορίες της Βραζιλίας, όπως οι First Capital Command, Red Command και Family of the North, έχουν «επιδείξει» τεράστια ικανότητα στο να προμηθεύουν την αγορά της χώρας αλλά και, πλέον, του εξωτερικού. Με την αγορά των ΗΠΑ να κυριαρχείται από τα μεξικανικά καρτέλ, η Βραζιλία έστρεψε την προσοχή της προς την Ευρώπη, όπου οι τιμές είναι κατά πολύ υψηλότερες στην παράνομη μαύρη αγορά των ναρκωτικών ουσιών, λόγω των μεγαλύτερων αποστάσεων διακίνησής τους. Σημαντική παραγωγή και λαθρεμπορία κοκαΐνης παρατηρείται και στην περιοχή του Βόρειου Αμαζονίου, κατά μήκος του τριεθνούς συνόρου μεταξύ Βραζιλίας, Κολομβίας και Περού, με τη βραζιλιάνικη συμμορία The Family of the North να κατέχει το μεγαλύτερο κομμάτι της διακίνησης.

Λόγω της ραγδαίας αύξησης της διακίνησης κοκαΐνης από τη Βραζιλία, ο Βραζιλιάνος πρόεδρος Jair Bolsonaro, σύμφωνα πάλι με το πρακτορείο Reuters, έχει αυξήσει τους ελέγχους για την άμεση πάταξη της διακίνησης ναρκωτικών, προκειμένου να ελεγχθεί η, κατά τα φαινόμενα, ασταμάτητη αύξηση των εξαγωγών κοκαΐνης από τη Βραζιλία προς την Ευρώπη.

Φωτο: Carlos Barba/ΑΠΕ- EPA

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.