Ο κορονοϊός «προσβάλει» και την παγκόσμια οικονομία

Ο κορονοϊός «προσβάλει» και την παγκόσμια οικονομία

181
Ο κορονοϊός «προσβάλει» και την παγκόσμια οικονομία

Οι διεθνείς χρηματαγορές κατακρημνίζονται εξαιτίας της παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης του κορονοϊού. Η Wall Street άνοιξε με πτώση 10%, με τον Dow Jones να σημειώνει απώλειες 10,35%, τον S&P 500 να υποχωρεί κατά 9,60%  και τον Nasdaq να «χάνει» 9,25%.

Το Brent και το αργό πετρέλαιο των ΗΠΑ υποχώρησαν κάτω από τα 30 δολάρια, καθώς η έκτακτη μείωση των επιτοκίων από την Fed αλλά και άλλες Κεντρικές Τράπεζες ανά τον κόσμο απέτυχαν να καθησυχάσουν τις αγορές. Την ίδια ώρα η βιομηχανική παραγωγή της Κίνας σημείωσε την χαμηλότερη επίδοση των τελευταίων 30 ετών εν μέσω της εξάπλωσης του κορονοϊού.

Η τιμή του αμερικανικού αργού έφτασε ως τα $28,30/βαρέλι το πρωί της Δευτέρας. Σταδιακά περιόρισε την πτώση της, κινούμενη στα $30,10/βαρέλι με πτώση 5%, ενώ το Brent χάνει πάνω 9% στα $30,75/βαρέλι για συμβόλαια Μαΐου.

Εάν οι δείκτες δεν ανακάμψουν, έστω μερικώς, θα πρόκειται για τη μεγαλύτερη πτώση τους από το μίνι κραχ της «Μαύρης Δευτέρας», το 1987.

Στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ο δείκτης DAX στη Φρανκφούρτη σημείωνε πτώση 6%, ο FTSE 100 στο Λονδίνο 5,5% και ο CAC40 στο Παρίσι βρισκόταν χαμηλότερα κατά 7%. Και στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, ο Γενικός Δείκτης κατρακυλούσε χαμηλότερα κατά 12%.

Η Goldman Sachs προβλέπει ότι το αμερικανικό ΑΕΠ πιθανόν να απωλέσει 5% ως 7% το β’ τρίμηνο του έτους.

Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.