Το τρένο «πρασινίζει» την Ευρώπη

Το τρένο «πρασινίζει» την Ευρώπη

94
Το τρένο «πρασινίζει» την Ευρώπη

Η μείωση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα αποτελεί μία από τις βασικότερες προτεραιότητες της παγκόσμιας κοινότητας και βρίσκεται πολύ ψηλά στην ευρωπαϊκή ατζέντα. Αυτό φυσικά έχει προκαλέσει αναπόφευκτες αλλαγές στην αυτοκινητοβιομηχανία και στην αεροπορική βιομηχανία, αλλά και στις σιδηροδρομικές μεταφορές.

Η ύπαρξη σιδηροδρομικών συνδέσεων υψηλών ταχυτήτων σε πολλά ευρωπαϊκά κράτη και το κίνημα flygskam, που είναι κατά των αεροπορικών συνδέσεων λόγω των περιβαλλοντικών επιπτώσεων, έχουν δώσει νέα πνοή στη σιδηροδρομική βιομηχανία. Τα τρένα προσφέρουν μια γρήγορη, άνετη και καθαρότερη εναλλακτική στις πτήσεις κοντινών αποστάσεων (short-haul flights).

Για τους παραπάνω λόγους, η HS1 Ltd., η εταιρεία που διαχειρίζεται τις σιδηροδρομικές γραμμές υψηλών ταχυτήτων της Βρετανίας, ανάμεσα στον σταθμό London St. Pancras και τη σήραγγα της Μάγχης, δημοσίευσε μια μελέτη σχετικά με τα οφέλη της σιδηροδρομικής υπηρεσίας Eurostar. Τα τρένα της Eurostar συνδέουν τη βρετανική πρωτεύουσα με μεγάλες πόλεις της Ευρώπης, όπως οι Βρυξέλλες, το Παρίσι, το Άμστερνταμ κ.ά. Σύμφωνα με την εν λόγω έρευνα, η Eurostar συμβάλλει στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 750.000 τόνους τον χρόνο, αριθμός που ισούται με 60.000 πτήσεις. Η δημοσίευση συνεχίζει τονίζοντας ότι, όταν η νέα απευθείας σιδηροδρομική σύνδεση του Λονδίνου με το Άμστερνταμ και το Ρότερνταμ φτάσει στο μέγιστο των δυνατοτήτων της, οι εκπομπές CO2 θα μειωθούν επιπλέον κατά 470.000 τόνους, αριθμός ίσος με 26.000 πτήσεις κοντινών αποστάσεων.

Τα σύγχρονα τρένα, πλέον, είναι πολύ πιο φιλικά προς το περιβάλλον σε σύγκριση με τα αεροσκάφη. Αξιοσημείωτο είναι το ότι ένα τρένο εκπέμπει κατά 80% λιγότερο CO2 σε σύγκριση με ένα αεροπλάνο, διανύοντας την ίδια απόσταση. Για τον λόγο αυτόν, η Eurostar εργάζεται ήδη για τη δημιουργία απευθείας συνδέσεων και άλλων ευρωπαϊκών πόλεων με το Λονδίνο, όπως είναι το Μπορντό, η Φρανκφούρτη, το Ντίσελντορφ και η Γενεύη.

Φωτό: Henryk Niestrój/Pixabay

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.