Ισχυρές πιέσεις για τις μετοχές των ναυτιλιακών επιχειρήσεων

Ισχυρές πιέσεις για τις μετοχές των ναυτιλιακών επιχειρήσεων

586
Ισχυρές πιέσεις για τις μετοχές των ναυτιλιακών επιχειρήσεων

Συντριπτική η πτώση των τιμών των μετοχών των ναυτιλιακών επιχειρήσεων κατά την τελευταία εβδομάδα, μετά τις καταιγιστικές εξελίξεις λόγω του κορονοϊού αλλά και της διαμάχης μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ρωσίας.

Η απόφαση του Βασιλείου να αυξήσει σε επίπεδα-ρεκόρ την παραγωγή πετρελαίου οδήγησε σε κατάρρευση της τιμής του μαύρου χρυσού τη Δευτέρα 9 Μαρτίου. Το ντόμινο των αρνητικών ειδήσεων συνεχίστηκε καθ’ όλη την εβδομάδα, με τις χρηματαγορές να κινούνται έντονα πτωτικά, εξαιτίας των εξελίξεων στο μέτωπο του κορονοϊού.

Η πτώση ήταν καθολική και οι μαζικές πωλήσεις προκάλεσαν δύο φορές μέσα στην εβδομάδα την ολιγόλεπτη διακοπή των συναλλαγών στη Wall Street.

Οι μετοχές των ναυτιλιακών εταιρειών δεν θα μπορούσαν να μείνουν ανεπηρέαστες, με τις τιμές τους να δέχονται ισχυρότατες πιέσεις και μεγάλο χτύπημα στην κεφαλαιοποίησή τους.

Εξαίρεση αποτέλεσαν οι μετοχές της Euronav και της Frontline.

Η μετοχή της Frontline, μετά τα υψηλά πέντε ετών που βρέθηκε στην αρχή του έτους, σημείωσε μεγάλη πτώση τους επόμενους δύο μήνες, η οποία έφτασε το 45%. Ωστόσο, μετά το ναυάγιο των συνομιλιών του OPEC+ και τη συνακόλουθη μεγάλη ζήτηση για μεγάλου μεγέθους δεξαμενόπλοια, η μετοχή της εκτοξεύτηκε μέσα σε μία εβδομάδα. (Σημ.: οι μετοχές της Frontline τίθενται υπό διαπραγμάτευση στο χρηματιστήριο του Όσλο.)

Ίδια η εικόνα και για τη μετοχή της Euronav. Από τα υψηλά πέντε ετών που έφτασε η τιμή της μετοχής τον Ιανουάριο, έφτασε να έχει χάσει πάνω από 35% έως τη συνεδρίαση της Παρασκευής 6 Μαρτίου και τελικά να ανακάμψει με εντυπωσιακή άνοδο μέσα σε τέσσερις μόλις συνεδριάσεις.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.