Νέα κοιτάσματα πετρελαίου: Τα βλέμματα στραμμένα στην Αγκόλα

Νέα κοιτάσματα πετρελαίου: Τα βλέμματα στραμμένα στην Αγκόλα

257
Νέα κοιτάσματα πετρελαίου: Τα βλέμματα στραμμένα στην Αγκόλα

Η Εθνική Υπηρεσία Πετρελαίου, Αερίου και Βιοκαυσίμων της Αγκόλας (ANPG) πρόκειται να συναντηθεί με διεθνείς πετρελαϊκές εταιρείες στις 25 Μαρτίου, για να συζητήσει θέματα που σχετίζονται με τη διαδικασία υποβολής προσφορών για έρευνες σε οικόπεδα πετρελαίου, σε ανεκμετάλλευτες περιοχές της χώρας.

Σκοπός της συνάντησης είναι η παροχή πληροφοριών σχετικά με το νομικό πλαίσιο, αλλά και τις συμβατικές υποχρεώσεις όσων εταιρειών επιθυμούν να συνάψουν συμφωνίες με το Υπουργείο Μεταλλείων και Πετρελαϊκών Πόρων στη Λουάντα. Πιο συγκεκριμένα, οι συναντήσεις θα αποσαφηνίσουν στις ενδιαφερόμενες εταιρείες το πλήρες καθεστώς για την πρόσβαση στις συγκεκριμένες περιοχές, τις περιβαλλοντικές απαιτήσεις και τη διαδικασία υποβολής προσφορών.

Η Αγκόλα επιθυμεί να αξιοποιήσει, μετά από πολλά χρόνια, τα πλούσια κοιτάσματα που «κρύβονται» σε δύο περιοχές της χώρας. Η αρχική πρόθεση της κυβέρνησης αφορά την αξιοποίηση των κοιτασμάτων στα βόρεια της χώρας και πιο συγκεκριμένα κατά μήκος του ποταμού Κάτω Κονγκό. Η λεκάνη του Κάτω Κονγκό βρίσκεται στη δυτική ακτή της Αφρικής, οριοθετημένη στα βόρεια από την Γκαμπόν και στα νότια από τη λεκάνη του ποταμού Κουάνζα. Η ευρύτερη περιοχή του Κάτω Κονγκό περιλαμβάνει μια ανεκμετάλλευτη λιμνοθάλασσα και έχει έκταση 7.000 τ.χλμ. Οι προσπάθειες εξερεύνησης και ανακάλυψης κοιτασμάτων πετρελαίου στη λεκάνη του Κάτω Κονγκό άρχισαν το 1920, κυρίως από τους Πορτογάλους αποικιοκράτες, και κορυφώθηκαν σε πολυεπίπεδες επιχειρήσεις εξερεύνησης και χαρτογράφησης μεταξύ του 1967 και του 1992.

Την περίοδο αυτή ανακαλύφθηκαν 13 κοιτάσματα πετρελαίου και ένα πεδίο φυσικού αερίου. Σε αυτές τις ανακαλύψεις, τα αποθέματα εκτιμήθηκαν σε 830 εκατ. βαρέλια και η παραγωγή πετρελαίου προσδιορίστηκε σε 30.000 βαρέλια πετρελαίου ημερησίως.

Το δεύτερο μεγάλο στοίχημα αφορά τις κεντρικές επαρχίες της χώρας, στη λεκάνη του ποταμού Κουάνζα. Η συγκεκριμένη περιοχή έχει έκταση 25.000 τ.χλμ. και βρίσκεται γύρω από το στόμιο του ποταμού, γεγονός που ευνοεί την απρόσκοπτη εξερεύνηση για υδρογονάνθρακες. Οι επιχειρήσεις ανακάλυψης κοιτασμάτων στην περιοχή διήρκεσαν από το 1952 έως το 1974 και εντοπίστηκαν σημαντικά εμπορικά αποθέματα, τα οποία κατέστησαν τη συγκεκριμένη επαρχία ένα από τα βασικά γεωγραφικά σημεία της διερεύνησης για αργό πετρέλαιο στην Αγκόλα. Παρότι δεν πραγματοποιήθηκαν περαιτέρω εργασίες εξερεύνησης στην επαρχία αυτή τα τελευταία είκοσι χρόνια, εκτιμάται ότι «κρύβονται» αποθέματα που θα μπορούσαν να αποδειχθούν τόσο πλούσια και επικερδή όσο εκείνα που εντοπίστηκαν στα βαθέα ύδατα της αφρικανικής χώρας.

Φωτό: MW/Pixabay

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.