Ο πληθωρισμός και η διασφάλιση σταθερού επιπέδου τιμών στο προσκήνιο

Ο πληθωρισμός και η διασφάλιση σταθερού επιπέδου τιμών στο προσκήνιο

59
Ο πληθωρισμός και η διασφάλιση σταθερού επιπέδου τιμών στο προσκήνιο

Την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις σχετικά με τη διατήρηση σε σταθερά επίπεδα του πληθωρισμού, πλησίον του 2%, είχαν οι επικεφαλής των Κεντρικών Τραπεζών των ΗΠΑ, Ευρωζώνης και Ιαπωνίας κατά τη συνάντησή τους στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας το περασμένο Σαββατοκύριακο.

Το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι κεντρικοί τραπεζίτες προέρχεται από το γεγονός ότι οι τιμές δεν ακολουθούν πλέον τις παραδοσιακές οικονομικές θεωρίες, αλλά εξαρτώνται και από άλλους παράγοντες, όπως η γήρανση του πληθυσμού ή οι τεχνολογικές εξελίξεις.

Οι τρεις ισχυρότερες Κεντρικές Τράπεζες αναθεωρούν τον τρόπο δράσης τους έναντι των διακυμάνσεων των τιμών, ξεκινώντας ακόμα και από το πώς ορίζουν τους στόχους που θέτουν και ποια εργαλεία χρησιμοποιούν για να τους πετύχουν. Η διαδικασία αυτή γίνεται ολοένα και πιο καίριας σημασίας, σταθερά το τελευταίο διάστημα, εσχάτως δε, λόγω και του ξεσπάσματος της επιδημίας του κορονοϊού.

Τζερόμ Πάουελ, Κριστίν Λαγκάρντ και Χαρουχίκο Κουρόντα αντήλλαξαν απόψεις με τους υπουργούς οικονομικών των χωρών της G20, καθώς «οι κυριότερες Κεντρικές Τράπεζες αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα, συμπεριλαμβανομένης μιας ενδεχόμενης οικονομικής ύφεσης», δήλωσε αξιωματούχος μιας εκ των Κεντρικών Τραπεζών που συμμετείχε στη σύνοδο του Ριάντ.

Ο πληθωρισμός θα μπορούσε να αποδειχθεί οικονομικά και πολιτικά καταστροφικός αν τα επίπεδα των τιμών αυξάνονται με μεγάλες ταχύτητες, ωστόσο ένα μέτριο επίπεδο ανόδου –γύρω στο 2%– θεωρείται ότι ευνοεί τις επιχειρήσεις να παρέχουν τις αναγκαίες αυξήσεις σε μισθούς, δίνοντας θετική ώθηση στην οικονομία. Ωστόσο, οι δημογραφικές και τεχνολογικές εξελίξεις θέτουν εν αμφιβόλω τις στοχεύσεις των επικεφαλής των οικονομικών επιτελείων και των Κεντρικών Τραπεζών.

Γηραιότεροι πληθυσμοί τείνουν να καταναλώνουν λιγότερο, ενώ οι νέες τεχνολογίες επιτυγχάνουν μεγαλύτερη αποδοτικότητα σε χαμηλότερο κόστος. Ο συνδυασμός αυτών των δύο θα μπορούσε να οδηγήσει σε αρνητικούς πληθωρισμούς. Για να εμποδίσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο, η Fed εξετάζει ιδέες και σενάρια που θα επέτρεπαν στον πληθωρισμό να ξεπεράσει βραχυχρόνια τα επίπεδα-στόχο του 2%, προκειμένου να αντισταθμίσει περιόδους αδυναμιών στην οικονομία.

Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.