Ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα για καινοτόμα συστήματα εξοικονόμησης ενέργειας

Ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα για καινοτόμα συστήματα εξοικονόμησης ενέργειας

110
Ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα για καινοτόμα συστήματα εξοικονόμησης ενέργειας

Ο όμιλος Wärtsilä, σε συνεργασία με άλλους έξι βιομηχανικούς και ακαδημαϊκούς εταίρους, έχουν λάβει ευρωπαϊκή χρηματοδότηση για την υλοποίηση ενός προγράμματος που στοχεύει στη μείωση της κατανάλωσης καυσίμων και των εκπομπών του ναυτιλιακού κλάδου.

Η κοινοπραξία SeaTech έχει δημιουργηθεί με στόχο την ανάπτυξη δύο συμβιωτικών καινοτομιών οι οποίες σε συνδυασμό θα μπορούσαν να αποφέρουν μείωση έως και 30% στην κατανάλωση καυσίμου των πλοίων. Παράλληλα, το έργο προβλέπει μείωση της τάξης του 99% στις εκπομπές οξειδίων του θείου (SOx) και οξειδίων του αζώτου (NOx), μείωση κατά 46% στις εκπομπές CO2 και μείωση στις εκπομπές επιβλαβών σωματιδίων κατά 94%.

Το υπό ανάπτυξη καινοτόμο σύστημα βασίζεται στη μετατροπή ενέργειας με υψηλό βαθμό αποδοτικότητας και περιλαμβάνει μια καινοτομία η οποία προσφέρει μεγάλη ακρίβεια στον έλεγχο του κινητήρα ώστε να επιτευχθεί σημαντική μείωση στα επίπεδα των παραγόμενων εκπομπών. Επιπλέον, στο σύστημα ενσωματώνεται μια καινοτομία για την παραγωγή πρόωσης η οποία βασίζεται στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και η οποία αποτελείται από ένα δυναμικό βιομιμητικό πτερύγιο τοποθετημένο στην πλώρη του πλοίου. Το εν λόγω πτερύγιο εκμεταλλεύεται την ενέργεια των κυμάτων προκειμένου να παράγει πρόωση ενώ παράλληλα συμβάλει και στην απόσβεση των κινήσεων του πλοίου.

Απώτερος στόχος του έργου είναι η αναβάθμιση των δύο καινοτομιών και η επίδειξή τους σε κατάλληλο επιχειρησιακό περιβάλλον. Το λανσάρισμα των δύο καινοτομιών αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις ευρωπαϊκές και ασιατικές αγορές πλοίων μικρών αποστάσεων μέχρι το 2025, ενώ στη συνέχεια θα ακολουθήσει επέκταση και στην αγορά των ποντοπόρων πλοίων.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.