Σε τροχιά υλοποίησης το δίκτυο υδατοδρομίων στα Ιόνια νησιά

Σε τροχιά υλοποίησης το δίκτυο υδατοδρομίων στα Ιόνια νησιά

300
Σε τροχιά υλοποίησης το δίκτυο υδατοδρομίων στα Ιόνια νησιά

Η ολοκλήρωση του δικτύου υδατοδρομίων στα Ιόνια νησιά και η λειτουργία τους με τις πτήσεις υδροπλάνων αποκτούν προοπτική άμεσης υλοποίησης, με την έγκριση από το Περιφερειακό Συμβούλιο της σύναψης Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, των Λιμενικών Ταμείων της Ζακύνθου, της Κεφαλλονιάς & Ιθάκης, της Λευκάδας και του Μεγανησίου (της Κέρκυρας και των Παξών έχουν ήδη αδειοδοτηθεί από τον ΟΛΚΕ) και της ΔΕΠΑΝ (Δίκτυο ελληνικών Πόλεων για την Ανάπτυξη).

“Σήμερα, η Περιφερειακή Αρχή κάνει πράξη την δέσμευσή της για επιτάχυνση των διαδικασιών με ένα πλήρες και ολοκληρωμένο σχέδιο αδειοδότησης των υδατοδρομίων, εξοπλισμού, θέσης σε λειτουργία και υποστήριξης των επιμέρους έργων, που εγγυάται την ταυτόχρονη λειτουργία του δικτύου υδατοδρομίων στα Ιόνια νησιά. Στόχος είναι τα πολλαπλά οφέλη για την συνοχή των νησιών μας μικρών και μεγάλων, για την οικονομική και κυρίως τουριστική ανάπτυξη, για την άρση της απομόνωσης και την καλλίτερη εξυπηρέτηση των έκτακτων αναγκών. Αξιοποιούμε άμεσα και με τον καλλίτερο τρόπο τις ευνοϊκές συνθήκες που δημιουργούν το νέο νομοθετικό πλαίσιο και η βούληση της κυβέρνησης για την υποστήριξη και την επιτυχία του πιλοτικού σχεδίου πτήσης υδροπλάνων στο Ιόνιο” δηλώνει η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Ρόδη Κράτσα – Τσαγκαροπούλου.

Φορέας υλοποίησης επιλέγεται ο μη κερδοσκοπικός φορέας ΔΕΠΑΝ, το Δίκτυο των 103 Δήμων και 40 επιχειρήσεων ΟΤΑ με μεγάλο εύρος υλοποίησης μελετών και έργων που ανήκει ουσιαστικά στους φορείς κεντρικού Δημοσίου. Η ΔΕΠΑΝ είναι, επίσης, Τεχνικός Σύμβουλος του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής. Η χρηματοδότηση ανέρχεται έως 2.464.750 ευρώ (μη συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ) και δεν επιβαρύνει τους πόρους της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, αφού προέρχεται από ειδικά εγκεκριμένη χρηματοδότηση του ΠΔΕ (Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων).

Η Προγραμματική Σύμβαση που θα υπογράψουν η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, τα Λιμενικά Ταμεία και η ΔΕΠΑΝ, θα υλοποιηθεί σε οκτώ υποέργα και θα περιλαμβάνει:

•την εκπόνηση των απαραίτητων τεχνικών μελετών,

•την συγκρότηση φακέλου για την άδεια ίδρυσης των υδατοδρομίων,

•την υποβολή δελτίων για την αδειοδότησή τους,

•την προμήθεια εξοπλισμού,

• την εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία των απαραίτητων υποδομών στην χερσαία και την υδάτινη ζώνη του λιμένα για την λειτουργία υδατοδρομίων,

•το πληροφοριακό σύστημα διαχείρισης υδατοδρομίων,

•τον συντονισμό,την διαχείριση και την τεχνική υποστήριξη για την υλοποίηση της πράξης.

Η διάρκεια της Σύμβασης ορίζεται έως δέκα οκτώ μήνες, αλλά ο στόχος υλοποίησης του έργου με συντονισμένες και ταχείες ενέργειες ορίζεται σε έξι μήνες από την θέση σε ισχύ της Σύμβασης, ενώ από το τελικό διάστημα θα υπολογισθεί και το τελικό κόστος της συνεργασίας με την ΔΕΠΑΝ.

Φωτό: Γιώτα Κορμπάκη/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.