Ο Covid-19 πλήττει την αεροπορική βιομηχανία

Ο Covid-19 πλήττει την αεροπορική βιομηχανία

179
Ο Covid-19 πλήττει την αεροπορική βιομηχανία

Σε δημοσίευσή του, ο Διεθνής Οργανισμός Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO) ανακοίνωσε τις εκτιμήσεις του για τον αντίκτυπο της επιδημίας του Covid-19 στον αεροπορικό κλάδο για το πρώτο τρίμηνο του 2020. Πιο συγκεκριμένα, οι προκαταρκτικές προβλέψεις του διεθνούς οργανισμού δείχνουν απώλεια εσόδων που θα κυμανθεί από 4 έως 5 δισ. δολάρια (USD). Οι οικονομικές απώλειες των αεροπορικών εταιρειών συνοδεύονται από μείωση της συνολικής χωρητικότητάς τους στις πτήσεις από και προς την Κίνα. Ειδικότερα, η συνολική χωρητικότητα των αεροπορικών εταιρειών θα μειωθεί κατά 39-41%, δηλαδή κατά 16,4 έως 19,6 εκατ. επιβάτες. Αξιοσημείωτο είναι το ότι, πριν από το ξέσπασμα της επιδημίας, οι αεροπορικές εταιρείες είχαν σχεδιάσει την αύξηση της συνολικής χωρητικότητας, για το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, κατά 9%.

Οι οικονομικές απώλειες οφείλονται στις ακυρώσεις πτήσεων στις οποίες έχουν προβεί πολλές αεροπορικές εταιρείες, λόγω της ανησυχίας μετάδοσης του ιού. Σύμφωνα με τον ICAO, περίπου 70 αεροπορικές εταιρείες έχουν ακυρώσει όλες τις πτήσεις από και προς την Κίνα και επιπλέον 50 έχουν μειώσει σημαντικά την πτητική τους δραστηριότητα στην ασιατική χώρα.

Οι παραπάνω υπολογισμοί έχουν γίνει στο πλαίσιο της προκαταρκτικής έκθεσης του Οργανισμού και δεν αποτελούν τις τελικές προβλέψεις, οι οποίες ενδέχεται να παρουσιάζουν ακόμα μεγαλύτερες απώλειες. Να σημειωθεί ότι στην παρούσα έκθεση δεν έχουν ληφθεί υπόψη οι πτήσεις cargo, οι πτήσεις εσωτερικού της Κίνας και οι αλλαγές που έχουν λάβει χώρα από και προς Χονγκ Κονγκ και Μακάο, δηλαδή τις ειδικές διοικητικές περιοχές της Κίνας.

Φωτό: Markus Winkler/Unsplash

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.