Ανθεκτική η κρουαζιέρα σε ξεσπάσματα επιδημιών

Ανθεκτική η κρουαζιέρα σε ξεσπάσματα επιδημιών

187
Ανθεκτική η κρουαζιέρα σε ξεσπάσματα επιδημιών

Οι ανησυχίες λόγω της εξάπλωσης του κορονοϊού προκαλούν πιέσεις στη βιομηχανία της κρουαζιέρας, οδηγώντας σε ακυρώσεις ταξιδιών ή σε αλλαγές δρομολογίων στα λιμάνια όπου δένουν τα κρουαζιερόπλοια, προκειμένου να καθησυχάσουν τις φοβίες των ταξιδιωτών. Ωστόσο, αναλυτές της αγοράς ευελπιστούν σε επάνοδο της αγοράς μόλις περάσει η «καταιγίδα» του κορονοϊού.

«Ο κόσμος φοβάται να ταξιδέψει, η αγορά έχει χαλαρώσει», ανέφερε ο κ. Frank Del Rio, CEO της Norwegian Cruise Line Holdings Ltd. σε επενδυτές την περασμένη Τρίτη. Προέβλεψε ότι η τάση θα συνεχιστεί «έως ότου μειωθούν τα νέα κρούσματα του ιού».

Οι Carnival Cruise Lines, Norwegian Cruises και Royal Caribbean Cruises ανακοίνωσαν ότι ακυρώνουν σχεδόν 40 κρουαζιέρες και αλλάζουν τους προγραμματισμούς σε πάνω από 40 άλλες κρουαζιέρες. Οι μετοχές των τριών μεγαλύτερων εταιρειών κρουαζιέρας έχουν υποστεί καθίζηση από 10 έως 16% από τον Ιανουάριο.

Η Carnival ενημέρωσε τους επενδυτές ότι, αν οι περιορισμοί στα ταξίδια συνεχιστούν μέχρι τον Μάιο, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε πτώση έως και 14% στην τιμή της μετοχής. Αντίστοιχα, η Royal Caribbean ενημέρωσε ότι πρόσθετες ακυρώσεις δρομολογίων θα προκαλούσαν πτώση στον κύκλο εργασιών έως και 12% φέτος.

Η Κίνα αποτελεί αναπτυσσόμενη αγορά για τις εταιρείες κρουαζιέρας, καταλαμβάνοντας σχεδόν το 10% της αγοράς. Η Βόρεια Αμερική καταλαμβάνει το 50% και η Ευρώπη το 25%. Ωστόσο, οι Κινέζοι ταξιδιώτες που πετούν στην Ευρώπη και επιβιβάζονται εν συνεχεία σε κρουαζιερόπλοια που εκτελούν ταξίδια στη Γηραιά Ήπειρο αποτελούν σχεδόν το 14% του συνόλου των ταξιδιωτών. Αυτοί οι επιβάτες επηρεάζονται άμεσα από τους περιορισμούς στις μετακινήσεις.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η κρουαζιέρα βιώνει δυσκολίες εξαιτίας ξεσπάσματος επιδημίας, καθώς στο παρελθόν παρόμοιες καταστάσεις δημιουργήθηκαν λόγω της γρίπης των πουλερικών ή του νοροϊού.

Αναλύτρια της William Blair δήλωσε ότι «αν κοιτάξουμε προηγούμενα ξεσπάσματα, οι επιπτώσεις τέτοιων φαινομένων επηρέασαν τις κρατήσεις μόνο για μικρά χρονικά διαστήματα και σύντομα η κρουαζιέρα επέστρεφε στην κανονικότητα. Η βιομηχανία της κρουαζιέρας είναι πραγματικά ανθεκτική και πιστεύω ότι το 2022 δεν θα μιλάμε καν γι’ αυτό που συμβαίνει τώρα».

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.