ΗΠΑ: Αύξηση των εξαγωγών αγροτικών προϊόντων προς την Κίνα λόγω σόγιας

ΗΠΑ: Αύξηση των εξαγωγών αγροτικών προϊόντων προς την Κίνα λόγω σόγιας

130
ΗΠΑ: Αύξηση των εξαγωγών αγροτικών προϊόντων προς την Κίνα λόγω σόγιας

Τα $14 δις αναμένεται να φτάσουν οι αμερικανικές εξαγωγές αγροτικών προϊόντων προς την Κίνα το 2020, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Νέα Κίνα, η πρόβλεψη αυτή, που αφορά το οικονομικό έτος που λήγει στις 30 Σεπτεμβρίου, είναι αναθεωρημένη κατά $3 δισ. προς τα επάνω, ωθούμενη από τις υψηλότερες ποσότητες σόγιας που οι ΗΠΑ θα εξάγουν προς την Κίνα.

Οι συνολικές εξαγωγές αγροτικών προϊόντων των ΗΠΑ αναμένεται να φτάσουν τα $139,5 δισ. για το οικονομικό έτος 2020, υψηλότερα κατά $500 εκατ. σε σχέση με προηγούμενη πρόβλεψη του Νοεμβρίου, λόγω των αυξημένων εξαγωγών προς το Πεκίνο.

Η έκθεση του αμερικανικού Υπουργείου Γεωργίας σημειώνει, ωστόσο, την αβεβαιότητα για το κοντινό μέλλον εξαιτίας του Covid-19, καθώς θα μπορούσε να προκαλέσει «μια σύντομη διακοπή» στις κινεζικές δραστηριότητες, όχι όμως πέραν του πρώτου τριμήνου του 2020. «Η υπόθεσή μας στηρίζεται στο ότι το ξέσπασμα του κορονοϊού θα περάσει και σύντομα η ανάπτυξη θα επανέλθει τα επόμενα τρίμηνα», αναφέρει ο επικεφαλής οικονομολόγος του υπουργείου, Robert Johansson.

Έκθεση της Κεντρικής Τράπεζας της Κίνας που δόθηκε στη δημοσιότητα αναφέρει ότι η επιδημία του κορονοϊού έχει επίδραση στην οικονομία της χώρας, αλλά το σοκ αναμένεται να είναι μόνο βραχυχρόνιο και δεν προβλέπεται να μεταβάλει τα θεμελιώδη μεγέθη της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη.

Φωτό: Amogh Manjunath/Unsplash

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.