Ινδία: η πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου

Ινδία: η πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου

1463
Ινδία: η πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου

Η Ινδία ανήκει πλέον στην πρώτη πεντάδα με τις χώρες με τις μεγαλύτερες οικονομίες, με βάση το ΑΕΠ τους. Σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), η ασιατική χώρα κατάφερε να σκαρφαλώσει στην πέμπτη θέση της λίστας, μετά τις ΗΠΑ, την Κίνα, την Ιαπωνία και τη Γερμανία.

Η Ινδία βρέθηκε από την 9η θέση το 2010 στην 5η το 2019, ξεπερνώντας τη Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ της χώρας ήταν από τους μεγαλύτερους παγκοσμίως λόγω των ανοδικών ρυθμών ανάπτυξης που παρουσίασε η χώρα κατά τα τελευταία έτη. Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, αυτό κατέστη δυνατό καθώς κατάφερε να αυξήσει την παραγωγικότητα και την αποδοτικότητά της χάρη στην αστικοποίηση και την εφαρμογή νέων τεχνολογιών.

Ωστόσο, παρά την ισχυρή οικονομική ανάπτυξή της, η Ινδία παραμένει μία από τις χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά φτώχειας. Ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού δεν έχει πρόσβαση σε υγειονομικές δομές, ενώ οι προοπτικές ανάπτυξης και οι νέες ευκαιρίες για τους κατοίκους παρουσιάζουν μεγάλη ανισότητα ανάλογα με τη γεωγραφική περιοχή.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.