Saudi Aramco: Έτοιμη για εξαγωγές φυσικού αερίου και πετροχημικών

Saudi Aramco: Έτοιμη για εξαγωγές φυσικού αερίου και πετροχημικών

150
Saudi Aramco: Έτοιμη για εξαγωγές φυσικού αερίου και πετροχημικών

H Saudi Aramco σχεδιάζει να ξεκινήσει τις εξαγωγές φυσικού αερίου και σύντομα θα τοποθετηθεί επίσημα επί του θέματος, δήλωσε πρόσφατα ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας.

Πιο συγκεκριμένα, ο πρίγκιπας διάδοχος του βασιλείου, Abdulaziz Bin Salman, σε ομιλία του στο πλαίσιο του SABIC 2020 Conference in Jubail Al-Sinaia τόνισε ότι σύντομα θα υπάρξουν νεότερα αναφορικά με την ικανότητα της Aramco και του βασιλείου για τις εξαγωγές φυσικού αερίου και πετροχημικών.

Το βασίλειο σκοπεύει να επενδύσει σημαντικά στην εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, και δη φυσικού αερίου, καθώς προσβλέπει να αυξήσει το ενεργειακό του αποτύπωμα και να μειώσει την εξάρτησή του από το αργό πετρέλαιο για την εγχώρια παραγωγή ηλεκτρισμού. Ο πρίγκιπας Abdulaziz Bin Salman επισήμανε ακόμη ότι τους επόμενους μήνες θα καταρτιστεί ένα εθνικό σχέδιο με τη συμμετοχή 17 μερών (υπηρεσίες, εταιρείες, ερευνητικά κέντρα), συμπεριλαμβανομένων της Aramco και της SABIC, για τον σκοπό αυτόν.

Μάλιστα, τον περασμένο μήνα, ανέφερε στο «Abu Dhabi Sustainability Week» ότι η Σαουδική Αραβία σχεδιάζει να αναδιοργανώσει το ενεργειακό μείγμα της και να βασιστεί περισσότερο στο αέριο και στις ανανεώσιμες πηγές.

Έναν χρόνο πριν, ο τότε υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας, Khalid Al-Fali, είχε ανακοινώσει την ανακάλυψη μεγάλων ποσοτήτων φυσικού αερίου στην Ερυθρά Θάλασσα, χωρίς ωστόσο να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες.

Τα τελευταία χρόνια, Saudi Aramco, SABIC, Sadara και Petrorabigh αυξάνουν το μερίδιο αγοράς τους παγκοσμίως, με την Aramco να προβαίνει πρόσφατα στην εξαγορά πολύ μεγάλου μετοχικού πακέτου της SABIC για τη μεγαλύτερη σύνδεση μεταξύ πετρελαϊκών και πετροχημικών εταιρειών του βασιλείου.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.