Γιατί η Ινδία επιχειρεί να εκσυγχρονίσει τώρα τα λιμάνια της

Γιατί η Ινδία επιχειρεί να εκσυγχρονίσει τώρα τα λιμάνια της

264
Γιατί η Ινδία επιχειρεί να εκσυγχρονίσει τώρα τα λιμάνια της

Η ινδική κυβέρνηση έδωσε το πράσινο φως για μια νέα δέσμη νομοθετικών μέτρων για τη βελτίωση της αποδοτικότητας και της αποτελεσματικότητας των κρατικών λιμενικών υποδομών. Με τη νέα νομοθεσία, το Δελχί επιχειρεί αφενός να περιορίσει την πολυνομία που διέπει το λιμενικό σύστημα της Ινδίας, αφετέρου να ενισχύσει τη διαφάνεια και τη διοικητική αυτονομία των κομβικών λιμένων της χώρας. Αναλυτές παρατηρούν επίσης ότι το Δελχί προσπαθεί με τον νέο νόμο να εκσυγχρονίσει το λιμενικό σύστημα της χώρας, στο οποίο θέλει να επενδύσει άμεσα 180 δισ. δολάρια. Να σημειωθεί ότι τα λιμάνια υπό κρατική διαχείριση στην Ινδία είναι δώδεκα.

Το οικονομικό έτος 2018-2019 η διακίνηση φορτίων στους συγκεκριμένους λιμένες άγγιξε τους 699 εκατ. τόνους, ήτοι 60% του διά θαλάσσης εμπορίου της ασιατικής χώρας. Η επέλαση των Κινέζων στις εμπορικές αρτηρίες και στις λιμενικές υποδομές γειτονικών κρατών ανησυχεί την ινδική κυβέρνηση, η οποία βιάζεται πλέον να προλάβει την κινεζική εμπορική επικράτηση στην Ασία.

«Επί του παρόντος, τα κυριότερα λιμάνια δημοσίου συμφέροντος διέπονται από έναν νόμο ο οποίος είναι σε ισχύ πάνω από μισό αιώνα», δήλωσε ο υπουργός Ναυτιλίας της Ινδίας, Mansukh Lal Mandaviya. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι το νέο νομοσχέδιο προσβλέπει στην ενίσχυση της αποδοτικότητας, της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας των κυριότερων λιμανιών της χώρας, καθώς και στην παροχή λειτουργικής αυτονομίας για την επίσπευση της λήψης αποφάσεων. Με την κίνηση αυτή θα εκσυγχρονιστεί το θεσμικό πλαίσιο που διέπει τη διαχείριση των λιμανιών, το οποίο θα δημιουργήσει επιπλέον απασχόληση, πέραν της ανάπτυξης του εμπορίου στην περιοχή.

Υπενθυμίζεται ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο είχε λάβει επίσης έγκριση από την κυβέρνηση το 2016, αλλά, λόγω της έκτακτης διάλυσης της Βουλής των Αντιπροσώπων, δεν είχε τελικά ψηφιστεί εγκαίρως, όπως ορίζει το σύνταγμα της Ινδίας.

Φωτό: Alex Duffy/Unsplash

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.