Σταθερές παρέμειναν οι εκπομπές ρύπων από την παραγωγή ενέργειας

Σταθερές παρέμειναν οι εκπομπές ρύπων από την παραγωγή ενέργειας

62
Σταθερές παρέμειναν οι εκπομπές ρύπων από την παραγωγή ενέργειας

Στην τελευταία αναφορά της, η Διεθνής Οργάνωση Ενέργειας (IEA) ανακοίνωσε τη μείωση των παγκόσμιων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα που σχετίζονται με την παραγωγή ενέργειας για το 2019. Πιο συγκεκριμένα, το 2019 οι ετήσιες παγκόσμιες εκπομπές αερίων παρέμειναν στους 33 γιγατόνους (33,1 το 2018), παρά τις προβλέψεις για αύξηση. Το γεγονός αυτό προκάλεσε ιδιαίτερη έκπληξη, καθώς τα προηγούμενα χρόνια οι εκπομπές αερίων παρουσίαζαν αύξηση κατά 1,7% κάθε χρόνο, κάτι το οποίο δεν συνέβη το περασμένο έτος, παρ’ όλη την αύξηση της παγκόσμιας οικονομίας κατά 2,9%.

Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στις προσπάθειες που κατέβαλαν κυρίως τα ανεπτυγμένα κράτη, επιφέροντας αλλαγές στον ενεργειακό τομέα τους. Η παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές (κυρίως αέρα και ήλιο), η επιλογή «καθαρότερων» καυσίμων και η αυξημένη παραγωγή ενέργειας από πυρηνικά εργοστάσια είναι οι παράγοντες που διαδραμάτισαν τον σπουδαιότερο ρόλο.

Στις ανεπτυγμένες οικονομίες, τα επίπεδα εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα έπεσαν στα επίπεδα που ήταν στα τέλη της δεκαετίας του 1980. Τη μεγαλύτερη πτώση παρουσίασαν η Ευρωπαϊκή Ένωση, με μείωση 160 εκατ. τόνων, και οι ΗΠΑ, με 140 εκατ. τόνους. Στον αντίποδα, οι υπόλοιπες οικονομίες παρουσίασαν αύξηση κατά 400 εκατ. τόνους, εκ των οποίων το 80% προέρχεται από ασιατικές χώρες.

Η αναφορά καταλήγει με έναν τόνο αισιοδοξίας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής εντός της δεκαετίας.

Φωτό: Patrick Pleul/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.