Οι μέδουσες στη μάχη της κλιματικής αλλαγής

Οι μέδουσες στη μάχη της κλιματικής αλλαγής

107
Οι μέδουσες στη μάχη της κλιματικής αλλαγής

Για τους περισσότερους ανθρώπους οι μέδουσες συνιστούν αιτία φόβου, καθώς η ατυχής συνάντηση μαζί τους στη θάλασσα μπορεί να είναι ιδιαίτερα επώδυνη, ακόμα και επικίνδυνη. Για τους κατοίκους διαφόρων ασιατικών χωρών αποτελούν διατροφικό συστατικό. Για ερευνητές του Πανεπιστημίου του Stanford, από την άλλη, οι μέδουσες είναι εργαλείο μελέτης των θαλασσών.

Πιο συγκεκριμένα, οι ερευνητές του αμερικανικού πανεπιστημίου δημιούργησαν βιονικές μέδουσες, με την ενσωμάτωση σε αυτές μικρών ηλεκτρονικών συσκευών. Τα συγκεκριμένα μικροτσίπ επιτρέπουν στις μέδουσες να κολυμπούν τρεις φορές πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά, χωρίς ταυτόχρονα να προκαλούν κακό στα θαλάσσια ζώα. Κάτι τέτοιο είναι δυνατόν, καθώς οι μέδουσες δεν διαθέτουν εγκέφαλο, κεντρικό νευρικό σύστημα και υποδοχείς πόνου.

Η εγκατάσταση του μικροτσίπ είναι το πρώτο βήμα για να μπορέσουν οι μελετητές να λάβουν περισσότερες πληροφορίες για τους ωκεανούς και την κλιματική αλλαγή. Τα επόμενα στάδια της έρευνας περιλαμβάνουν την τοποθέτηση αισθητήρων στις μέδουσες, με στόχο τη λήψη δεδομένων του ωκεάνιου περιβάλλοντος σε μεγάλα βάθη, κάτι το οποίο μέχρι στιγμής δεν είναι εύκολο. Οι μετρήσεις αυτές μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την παρατήρηση της κλιματικής αλλαγής, αλλά και για την καλύτερη κατανόηση φυσικών φαινομένων.

Φωτό: PublicDomainPictures/Pixabay

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.