Αλαλούμ σε τέσσερα μεγάλα λιμάνια της Αυστραλίας

    966
    Αλαλούμ σε τέσσερα μεγάλα λιμάνια της Αυστραλίας

    Η Ναυτεργατική και Λιμενεργατική Ομοσπονδία της Αυστραλίας (MUA) σχεδιάζει νέο κύμα απεργιακών κινητοποιήσεων σε όλους τους τερματικούς σταθμούς της Αυστραλίας, που θα «αναστατώσουν» τέσσερις σημαντικούς λιμένες. Οι εντάσεις μεταξύ των μελών του συνδικάτου και της εταιρείας διαχείρισης λιμένων και φορτοεκφόρτωσης DP World Australia φαίνεται ότι βρίσκονται σε αδιέξοδο, προκαλώντας συνέχιση των αντιπαραθέσεων.

    Σύμφωνα με την Ομοσπονδία, η DP World, η οποία απασχολεί περισσότερους από 1.800 εργαζομένους, έχει αδικαιολόγητα ανακαλέσει ή απαγορεύσει άδειες σε λιμενεργάτες στη Μελβούρνη, στο Σίδνεϊ, στο Μπρίσμπεϊν και στο Φριμάντλ. Κατά τους εκπροσώπους των λιμενεργατών, η πολιτική αυτή θεωρείται «παράνομη πράξη και επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων», μην επιτρέποντάς τους να εκπληρώσουν τις οικογενειακές υποχρεώσεις τους.

    Η απόφαση επίσης χαρακτηρίστηκε ως «απόπειρα εκφοβισμού των εργαζομένων», ώστε να αποδεχτούν τους όρους μιας νέας συλλογικής συμφωνίας εργασίας που βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση μεταξύ της Ομοσπονδίας και της DP World. Οι διαπραγματεύσεις για τη συγκεκριμένη συλλογική σύμβαση συνεχίζονται για περισσότερο από 15 μήνες, ενώ η προηγούμενη σύμβαση έληξε πριν από 12 μήνες.

    Ως γνωστόν, οι στάσεις εργασίας άγγιξαν τις 96 ώρες το 2019 και επηρέασαν την εύρυθμη λειτουργία των τερματικών σταθμών στη Μελβούρνη, στο Σίδνεϊ, στο Μπρίσμπεϊν και στο Φριμάντλ.

    Όπως αναφέρουν ανακοινώσεις και αναρτήσεις της MUA, τα μέλη της Ομοσπονδίας επιθυμούν μεν τη σύναψη μιας νέας συμφωνίας, αλλά χρειάζονται διαβεβαιώσεις ότι τα εργασιακά τους δικαιώματα θα είναι ασφαλή και ότι θα διατηρηθούν κάποια κεκτημένα που θεωρούνται καίριας σημασίας για τους λιμενεργάτες. Ανάμεσα σε αυτά συμπεριλαμβάνονται η απαγόρευση του outsourcing, η αναστολή της γιγάντωσης του αυτοματισμού, που θα προκαλέσει μείωση θέσεων εργασίας, οι περικοπές σε άδειες και σε bonus εργαζομένων.

    Σχολιάζοντας την αναστάτωση, η DP World Australia δήλωσε ότι μέχρι σήμερα μόνο οκτώ εργαζόμενοι σε ειδικές θέσεις ευθύνης στο Σίδνεϊ και στο Φριμάντλ απαιτήθηκε να επιστρέψουν στην εργασία, έπειτα από ανάκληση της ετήσιας άδειάς τους. Η διοίκηση της DP World συμπλήρωσε σε ανακοίνωσή της ότι «κατανοούμε απόλυτα την πιθανή αναστάτωση και δυσκολία στους οκτώ υπαλλήλους. Έχουμε εργαστεί σκληρά για να αποφύγουμε αυτή την περίσταση». Σε άλλη ανακοίνωση, η εταιρεία επεσήμανε επίσης ότι η σημαντικότερη αποστολή της είναι να παρέχει στους πελάτες και στους εξαγωγείς και εισαγωγείς της Αυστραλίας την κάλυψη που χρειάζονται και την απρόσκοπτη λειτουργία των τερματικών της

    σταθμών. Η DP World Australia πιστεύει ότι η παραπλανητική δήλωση του MUA αποτελεί μέρος μιας εκούσιας εκστρατείας, που αποσπά την προσοχή του κοινού από την κακοδιαχείριση της Ομοσπονδίας στις τερματικές εγκαταστάσεις της στην Αυστραλία.

    Nilantha Ilangamuwa/Unsplash

    Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.