Covid-19: Πλήγμα στην τουριστική βιομηχανία

Covid-19: Πλήγμα στην τουριστική βιομηχανία

196
Covid-19: Πλήγμα στην τουριστική βιομηχανία

Ο νέος κορονοϊός Covid-19 έχει προκαλέσει μία από τις σοβαρότερες παγκόσμιες επιδημίες της σύγχρονης ιστορίας, ξεπερνώντας σε αριθμό κρουσμάτων ακόμα και τον ιό SARS, που έπληξε την Κίνα το 2003. Τα συνολικά κρούσματα έχουν ξεπεράσει πλέον τις 60.000. Ο φόβος εξάπλωσης έχει οδηγήσει πολλές χώρες να αναθεωρήσουν τις ταξιδιωτικές τους οδηγίες όσον αφορά την Κίνα, ενώ αρκετές αεροπορικές εταιρείες από όλο τον κόσμο έχουν ελαττώσει σημαντικά ή έχουν διακόψει εντελώς τα δρομολόγιά τους προς τις κινεζικές πόλεις.

Η ολοένα αυξανόμενη ανησυχία και η διακοπή των αεροπορικών συνδέσεων έχει πλήξει και τον τουρισμό. Οι επιπτώσεις είναι μεγαλύτερες σε σύγκριση με αυτές του 2003 λόγω του SARS, καθώς οι διεθνείς συναλλαγές της Κίνας έχουν αυξηθεί αρκετά τα τελευταία χρόνια. Σύμφωνα με τους Financial Times, η συνεισφορά της Κίνας στο παγκόσμιο ΑΕΠ ήταν 4% πριν από 17 χρόνια, ενώ σήμερα αγγίζει το 16%.

Αναλυτές υποστηρίζουν πως οι χώρες που επηρεάζονται περισσότερο από τη μειωμένη τουριστική κίνηση είναι η Ταϊλάνδη, η Νότια Κορέα, το Βιετνάμ, η Σιγκαπούρη, η Μαλαισία, η Καμπότζη, το Χονγκ Κονγκ και η Ιαπωνία, καθώς είναι οι πλέον εκτεθειμένες στην κινεζική ταξιδιωτική αγορά. Παρ’ όλα αυτά σημαντική μείωση έχει σημειωθεί και στην Ευρώπη, κυρίως στη Γαλλία και στην Ιταλία. Οι Κινέζοι υπήκοοι αποτέλεσαν το 7% των εσόδων της Γαλλίας από τον τουρισμό το 2018. Το Παρίσι και η Ρώμη είναι οι περισσότερο εκτεθειμένες πόλεις λόγω των δημοφιλών καταστημάτων τους, που αποτελούν πόλο έλξης για τους Κινέζους τουρίστες. Επιπλέον, σύμφωνα με δεδομένα από τη ForwardKeys, τη μεγαλύτερη πτώση σε αεροπορικές αφίξεις από την Κίνα παρουσιάζουν οι ΗΠΑ, με μείωση άνω του 60% σε σύγκριση με το περασμένο έτος.

Προς το παρόν, οι περισσότερες αεροπορικές εταιρείες έχουν αναστείλει τις πτήσεις τους από και προς την Κίνα μέχρι και τον Μάρτιο. Ωστόσο, είναι εξαιρετικά πιθανό οι αλλαγές αυτές να επεκταθούν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Αξιοσημείωτο είναι το ότι σε διακοπή δρομολογίων έχουν προχωρήσει αρκετές από τις μεγαλύτερες παγκοσμίως αεροπορικές εταιρείες, μεταξύ των οποίων οι Lufthansa, British Airways, Air France, KLM, Turkish Airlines, Emirates, Qatar Airways, Air China, Singapore Airlines, Etihad, United Airlines, Delta Airlines, Qantas, Air New Zealand.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.