Το γιγαντιαίο κόστος της ατμοσφαιρικής ρύπανσης

Το γιγαντιαίο κόστος της ατμοσφαιρικής ρύπανσης

125
Το γιγαντιαίο κόστος της ατμοσφαιρικής ρύπανσης

Το γιγαντιαίο κόστος της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, που προκαλείται από την καύση ορυκτών καυσίμων, αναδεικνύει με αναφορά της η οργάνωση Greenpeace

Νοτιοανατολικής Ασίας. Σύμφωνα με την αναφορά της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης, το κόστος ανέρχεται σε $8 δισ. την ημέρα ή $2,9 τρισ. τον χρόνο. Είναι δηλαδή, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg, περίπου το 3,3% του ΑΕΠ των ΗΠΑ. Το μεγαλύτερο κόστος της ατμοσφαιρικής ρύπανσης επωμίζονται η Κίνα και οι ΗΠΑ, ενώ ακολουθούν η Ινδία, η Γερμανία και η Ιαπωνία.

Τα δεδομένα της Greenpeace προκαλούν μεγάλη ανησυχία, καθώς εκτιμάται ότι τα προβλήματα υγείας που προκαλούνται από την καύση ορυκτών καυσίμων προκαλούν τον πρόωρο θάνατο σχεδόν 4,5 εκατ. ανθρώπων κάθε χρόνο, συμπεριλαμβανομένων και 40.000 παιδιών ηλικίας κάτω των 5 ετών.

Το κόστος της ατμοσφαιρικής ρύπανσης υπολογίζεται τόσο από το κόστος αντιμετώπισης των προβλημάτων υγείας που προκαλούνται, αλλά και από την απώλεια της οικονομικής και κοινωνικής συνεισφοράς που προκύπτει από τους πρόωρους θανάτους. Σύμφωνα με τον Minwoo Son, που εργάζεται στην καμπάνια για καθαρότερο αέρα της Greenpeace Ανατολικής Ασίας, βασική προϋπόθεση της λύσης του προβλήματος είναι η στροφή σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Φωτό: Patrick Pleul/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.