I. Πλακιωτάκης: Θα επανεκκινήσουμε το υπουργείο Ναυτιλίας

I. Πλακιωτάκης: Θα επανεκκινήσουμε το υπουργείο Ναυτιλίας

755
I. Πλακιωτάκης: Θα επανεκκινήσουμε το υπουργείο Ναυτιλίας

Προς διαβούλευση έχει τεθεί το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, το οποίο συμπεριλαμβάνει πρωτοβουλίες για τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου για τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, για τον τρόπο επιθεώρησης και πιστοποίησης των πλοίων, αλλά και για τη δομή και λειτουργία του Λιμενικού Σώματος.

Σε σχετική συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο υπουργός ΥΝΑΝΠ κ. Ι. Πλακιωτάκης νωρίτερα σήμερα, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη προσέλκυσης πλοίων στην ελληνική σημαία. Πιο συγκεκριμένα, πρόθεση του υπουργείου -όπως χαρακτηριστικά ανέφερε- είναι η ανάληψη νομοθετικών πρωτοβουλιών για τη θεσμοθέτηση του ηλεκτρονικού νηολογίου, με σκοπό τη μείωση της γραφειοκρατίας, αλλά και την ενίσχυση της δημόσιας ναυτικής εκπαίδευσης, με στόχο την ενίσχυση της ελληνικής ναυτοσύνης και την παραγωγή ποιοτικών αξιωματικών και κατώτατων πληρωμάτων που θα στελεχώσουν την παγκόσμια ναυτιλία.

Ο κ. Πλακιωτάκης εμφανίστηκε ιδιαίτερα κατηγορηματικός ως προς τις προθέσεις και τον τρόπο χειρισμού της λειτουργίας του Κλάδου Επιθεώρησης Πλοίων από την απελθούσα κυβέρνηση, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως οι ενέργειες μετά τη βύθιση του πλοίου Αγία Ζώνη απονεύρωσαν στην ουσία τον Κλάδο Επιθεώρησης Πλοίων.

Αναφορικά με τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, ο υπουργός Ναυτιλίας επανέλαβε την πρόθεση του υπουργείου να θέσει κανόνες στην αγορά -ιδιαίτερα ως προς τα εκπρόθεσμα δρομολόγια- και να προσαρμοστεί στις νέες απαιτήσεις. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο υπουργός, τα τελευταία χρόνια τα σκάφη αναψυχής στη χώρα έχουν αυξηθεί κατά 40%, δημιουργώντας νέες ανάγκες για τον κλάδο. Επιπλέον, ο υπουργός ΥΝΑΝΠ επεσήμανε πως βρίσκεται στα σκαριά συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία για το θαλάσσιο τουρισμό, με κατεύθυνση τη μείωση της γραφειοκρατίας, δημιουργώντας ένα απλό, ανταγωνιστικό πλαίσιο που θα επιτρέπει ανοιχτές θάλασσες για όλους, με βάσει τους διεθνείς κανόνες.

Ιδιαίτερα ειλικρινής εμφανίστηκε ο κ. Πλακιωτάκης και ως προς το μεταφορικό ισοδύναμο, το οποίο όπως επεσήμανε δεν πρόκειται να καταργηθεί, παρά μόνο να εξορθολογιστεί, καθότι αποτελεί σημαντικότατο κομμάτι της δημόσιας, νησιωτικής πολιτικής. Πιο συγκεκριμένα, το μεταφορικό ισοδύναμο σήμερα περιλαμβάνει επιδότηση επιβατών, επιδότηση επιχειρήσεων -όπου μόνο 1 στις 10 επιχειρήσεις φαίνεται να κάνει χρήση του συγκεκριμένου μέτρου- και  επιδότηση καυσίμων, όπου και δημιουργούνται σημαντικές στρεβλώσεις που χρίζουν νομοθετικής παρέμβασης. Ο υπουργός δεσμεύθηκε πως η χώρα θα αποκτήσει σύντομα ολοκληρωμένη νησιωτική πολιτική με αναπτυξιακό και όχι επιδοματικό χαρακτήρα και διάσταση.

Ο υπουργός επεσήμανε τις πρωτοβουλίες που αφορούν τη λειτουργία του Λιμενικού Σώματος, με κύριο στόχο τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής των στελεχών του, εστιάζοντας στην αύξηση του οργανικού προσωπικού κατά 1500 στελέχη, στην παρέμβαση στο σύστημα μεταθέσεων, στην φαρμακευτική περίθαλψη του προσωπικού, στην κατάρτιση προγραμμάτων εκπαίδευσης σε συνεργασία με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας αλλά και στην θεσμοθέτηση της δυνατότητας μίσθωσης ακινήτων για την στέγαση του προσωπικού που μετατίθεται στις Λιμενικές Αρχές του Ανατολικού Αιγαίου.

Ο υπουργός δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην αξιοποίηση των μεγάλων, περιφερειακών λιμένων της χώρας, επιβεβαιώνοντας πως υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον και για τα 10 λιμάνια και ιδιαίτερα για τα λιμάνια της Ηγουμενίτσας, Αλεξανδρούπολης και Ηρακλείου. Πιο συγκεκριμένα ο κ. Πλακιωτάκης ανέφερε πως για την προσέλκυση ικανού αριθμού επενδυτών απαιτείται έγκαιρη γνωστοποίηση του θεσμικού πλαισίου και παροχή ικανού ορίζοντα επένδυσης στα λιμάνια της χώρας. Ο υπουργός τόνισε μάλιστα πως η κυβέρνηση δεν πουλάει καμία δημόσια υποδομή της χώρας, παρά μόνο αξιοποιεί τις δυνατότητες κάθε λιμανιού της χώρας για έσοδα και θέσεις απασχόλησης.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.