Όμιλος Κοc: Ο γίγαντας της Τουρκίας ανοίγει τα χαρτιά του

Όμιλος Κοc: Ο γίγαντας της Τουρκίας ανοίγει τα χαρτιά του

508
Όμιλος Κοc: Ο γίγαντας της Τουρκίας ανοίγει τα χαρτιά του

O Όμιλος Koc αποτελεί το μεγαλύτερο conglomerate της Τουρκίας, καταλαμβάνοντας μάλιστα την 341η θέση ανάμεσα στις μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου. Πρόκειται επίσης για το μοναδικό νομικό πρόσωπο της Τουρκίας που συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο Fortune 500. Ιδρυτής του Group είναι ο ισχυρός άνδρας της Τουρκίας Rahmi Koc, o οποίος διετέλεσε και πρώτος πρόεδρος της Turmepa.

Οι εξαγωγές από το σύνολο των εταιρειών της Koc Holding, του μεγαλύτερου ομίλου εταιρειών στην Τουρκία, αντιπροσωπεύουν το 10% των εξαγωγών της χώρας, όπως δήλωσε ο πρόεδρος του διεθνούς conglomerate, Omer Koc, στο πρακτορείο Aνατολή την περασμένη εβδομάδα. Επιπροσθέτως, ο συνδυασμένος κύκλος εργασιών που δημιουργούν οι εταιρείες του ομίλου ισούται με το 8% του εθνικού εισοδήματος της Τουρκίας, με επενδύσεις που αγγίζουν τα $38 δις τα τελευταία πέντε χρόνια. Ο επικεφαλής του τουρκικού κολοσσού πρόσθεσε ότι, λαμβάνοντας υπόψη τα οικονομικά προβλήματα και τις πολιτικές εξελίξεις στην Τουρκία και παγκοσμίως το 2019, το αποτέλεσμα είναι ικανοποιητικό. Αν και ο Τούρκος επιχειρηματίας εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξος για τη δυναμική της ζήτησης στην τουρκική αγορά, επισήμανε παράλληλα ότι η χώρα δεν εκμεταλλεύεται επαρκώς τη σταδιακή αλλαγή του ενδιαφέροντος διεθνών επενδυτών για τις αναδυόμενες αγορές. Ο κ. Koc τόνισε, ωστόσο, στο πρακτορείο Ανατολή ότι «οι κίνδυνοι που συνδέονται με την αβεβαιότητα που επικρατεί σήμερα μπορούν να θεωρηθούν ευκαιρίες που συνοδεύουν τη δυναμική της αλλαγής για την εταιρεία μας».

Στην ίδια συνέντευξη, ο κ. Levent Cakiroglu, CEO της Koc Group, δήλωσε ότι, όταν ο όμιλος επιδιώκει εξαγορές εταιρειών για επέκταση στο εξωτερικό, αρκετοί πιθανοί αγοραστές, και ιδίως funds, συνηθίζουν να αυξάνουν τις τιμές με τρόπο παράλογο. Ο διευθύνων σύμβουλος του Group πρόσθεσε στις δηλώσεις του στο πρακτορείο Ανατολή ότι διεθνώς, σε αυτό το αβέβαιο περιβάλλον και ειδικά στον αναπτυσσόμενο κόσμο, «οι άνθρωποι δεν ξοδεύουν όσο αναμένεται και οι εταιρείες δεν επενδύουν».

Κατά τον κ. Cakiroglu, o κύριος λόγος για την προαναφερθείσα κατάσταση είναι ότι φυσικά και νομικά πρόσωπα δεν αισθάνονται ασφαλή για τα παγκόσμια οικονομικά δεδομένα, ενώ παράλληλα οι πολιτικοί δεν κατανοούν επαρκώς αυτή τη δυναμική, με αποτέλεσμα πολλοί, επιχειρηματίες και πολιτικοί, να χρησιμοποιούν παλιές μεθόδους για την επίλυση νέων προβλημάτων.

Στον όμιλο ανήκουν πολυάριθμες εταιρείες που εστιάζονται στην κατασκευαστική, αμυντική, ενεργειακή, χρηματοπιστωτική, ναυπηγική και τουριστική βιομηχανία. Το Koc Group δραστηριοποιείται σε μια τεράστια γκάμα υπηρεσιών, που συμπεριλαμβάνουν την παραγωγή και την εκμετάλλευση ενέργειας, την εξόρυξη, τη διύλιση πετρελαίου, καθώς και την κατασκευή και την εκμετάλλευση ακινήτων διεθνώς. Το Ίδρυμα Vehbi Koc, τέλος, αποτελεί έναν σπουδαίο φορέα πολιτισμικής, εκπαιδευτικής και μορφωτικής αναβάθμισης και υποστήριξης επιστημόνων, καλλιτεχνών, νέων επιχειρηματιών αλλά και ευπαθών ομάδων της Τουρκίας.

Φωτό:  Ekrem Şahingöz/Pixabay

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.