Ληστρική επίθεση σε ελληνόκτητο πλοίο

Ληστρική επίθεση σε ελληνόκτητο πλοίο

3736
Ληστρική επίθεση σε ελληνόκτητο πλοίο

Δύσκολη μοιάζει η κατάσταση για την ασφαλή ναυσιπλοΐα στα Στενά της Σιγκαπούρης καθώς την Κυριακή 9 Φεβρουαρίου σημειώθηκαν δύο επιθέσεις σε εμπορικά πλοία με διαφορά λίγης ώρας.

Πιο συγκεκριμένα στο πρόσφατο Incident Αlert που εξέδωσε το ReCAAP αναφέρεται ότι στις 9 Φεβρουαρίου και τοπική ώρα 02:20 έξι ένοπλοι με μαχαίρια δράστες εντοπίστηκαν στο μηχανοστάσιο ελληνόκτητου bulker, όταν αυτό διέσχιζε την ανατολική λωρίδα του traffic separation scheme (TSS) των Στενών της Σιγκαπούρης. Οι δράστες έτρεξαν στο κατάστρωμα όταν ήρθαν αντιμέτωποι με το πλήρωμα. Ο πλοίαρχος συγκέντρωσε το πλήρωμα στη γέφυρα, ανέφερε το περιστατικό στο Singapore VTIS East και ζήτησε από την Ακτοφυλακή της Σιγκαπούρης τη διενέργεια περαιτέρω έρευνας για το περιστατικό.

Μόλις λίγη ώρα αργότερα και συγκεκριμένα στις 02:52 δεξαμενόπλοιο βρισκόταν 6,2 ναυτικά μίλια από το Nongsa Point της Ινδονησίας όταν το πλήρωμά του αντιλήφθηκε έναν δράστη στο μηχανοστάσιο. Ο δράστης δεν συνελήφθη ενώ σημειώθηκαν κάποιες απώλειες μηχανολογικού εξοπλισμού. Να σημειωθεί ότι δεν είναι σαφές από τα τοπικά ΜΜΕ και τις αρμόδιες αρχές εάν πρόκειται για περιστατικά πειρατείας ή ληστρικές επιθέσεις.

Όπως σημειώνει το ReCAAP, καθώς κανείς από τους δράστες δεν συνελήφθη, είναι πιθανό να καταγραφούν τέτοια παρόμοια περιστατικά στα Στενά της Σιγκαπούρης.

Η κατάσταση στην περιοχή κρίνεται ιδιαίτερα έκρυθμη δεδομένου ότι το ReCAAP είχε εκδώσει πέντε παρόμοια Incident Alerts για πλοία που διέσχισαν στην ανατολική λωρίδα του TSS των Στενών της Σιγκαπούρης το 2019.

 

 

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.